House of Asia

Ramen z makaronem Udon i tofu

25 min
2 porcje
pikantne

W kulturze Japońskiej jednym z najpopularniejszych dań jest zupa Ramen przygotowywana na mięsnym wywarze z dużą ilością makaronu. Tradycyjnie przyrządzana w każdej japońskiej kuchni z użyciem różnych wariacji smakowych, które są najbardziej uwielbiane przez domowników. Nasz przepis to alternatywna propozycja dla osób chcących spróbować typowo azjatyckiej zupy.

4 / 5. Ilość głosów: 4

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 2 łyżki pasty curry czerwone
  • 1 puszka mleczka kokosowego 5-7%
  • 2 saszetki pasty miso
  • ½ opakowania makaronu udon
  • 2 grzyby shitake suszone
  • 100 g tofu
  • 2 łyżki dymki posiekanej
  • 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
  • kiełki fasoli mung i chili do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Grzyby namocz w ciepłej wodzie około 15 min, kiedy będą miękkie pokrój je w cienkie plasterki, odstaw.
  2. Przygotuj bulion miso zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  3. Tofu pokrój w plasterki ok 3 mm. Obsmaż z każdej strony na rumiano, odłóż na ręcznik kuchenny.
  4. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu
  5. Mleczko kokosowe wlej do rondelka, podgrzej i rozpuść w nim pastę curry, doprowadź do wrzenia i odstaw.
  6. Ułóż w misce makaron, tofu, grzyby, zalej mlekiem curry i bulionem, posyp dymką, udekoruj kiełkami i chili.

Tu kupisz nasze produkty