House of Asia
Tajskie czerwone curry z warzywami House of Asia

Tajskie czerwone curry z warzywami

35 min.
4 porcje
łagodne
Warzywa Tajska powyżej 30 minut

Podczas jesieni bez wątpienia dyniowe, rozgrzewające potrawy wygrywają. Dlatego wraz z Karoliną Kos mamy dla Was propozycję nie do odrzucenia – warzywne curry z naszą pastą i mleczkiem. Koniecznie wypróbujcie ten przepis w domu.

5 / 5. Ilość głosów: 3

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 50g pasty czerwonej curry
  • 400ml mleczka kokosowego 5-7%
  • czarny sezam 
  • 200g ryżu jaśminowego 
  • łyżka oleju do smażenia 
  • 1 spora czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1/2 niedużej dyni hokkaido (ok 350g po wydrążeniu pestek)
  • 50-70g świeżych liści szpinaku 
  • 1 limonka 
  • pół pęczka kolendry 
  • nerkowce 

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj, a następnie podsmaż w głębokiej patelni na rozgrzanym oleju.
  2. Paprykę i dynię pokrój w niedużą kostkę i dodaj do cebuli. Smaży parę minut, po czym dodajemy pastę curry i zalej całość puszką mleka kokosowego. Mieszaj dokładnie, aby rozprowadzić pastę, a następnie przykryj i duś ok 20 minut.
  3. Po tym czasie zdejmij przykrywkę i dodaj posiekane liście szpinaku. Duś jeszcze chwilę, do czasu aż dynia będzie miękka.
  4. W czasie duszenia warzyw, ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź, a następnie połącz z sokiem wyciśniętym z jednej limonki i posiekaną świeżą kolendrą. 
  5. Przełóż na talerz porcje limonkowego ryżu oraz curry, a całość posyp czarnym sezamem oraz orzechami nerkowca.

Tu kupisz nasze produkty