Wieprzowina na ostro House of Asia

Wieprzowina na ostro

15 min
4 porcje
ostre

0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Ostra uczta dla miłośników azjatyckich smaków. Wieprzowina z pędami bambusa i sambal oelek to idealne danie dla tych, którzy lubią kulinarne wyzwania.

Składniki

  • 1 słoik Pędów z bambusa w paseczkach House of Asia
  • 3-4 łyżki Sosu chili Sambal oelek House of Asia
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 500 g mielonej wieprzowiny 
  • 50 g pora pokrojonego w półplastry
  • 100 g blanszowanego szpinaku lub jarmużu
  • 100 g blanszowanych różyczek brokułu
  • 1 marchewka pokrojona w słupki 
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 
  • 1 łyżka posiekanej kolendry 
  • 50 ml wody 
  • ½ limonki pokrojonej w cząstki 
  • Olej do smażenia 

Marynata do mięsa:

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W misce połącz składniki marynaty i dodaj do niej wieprzowinę, wymieszaj. 
  3. Na oleju w woku smaż mięso przez około 5 minut i przełóż na papier. Na patelnię ponownie wlej olej i smaż przez 2 minuty marchewkę, brokuł, szpinak, pędy bambusa, pod koniec dodaj sambal oelek. 
  4. Skrobię wymieszaj z wodą, wlej na patelnię, po chwili dorzuć por, mięso i całość wymieszaj.
  5. Gotowe danie podawaj z ryżem, cząstką limonki i posyp kolendrą.

Tu kupisz nasze produkty