Wieprzowina na ostro
Ostra uczta dla miłośników azjatyckich smaków. Wieprzowina z pędami bambusa i sambal oelek to idealne danie dla tych, którzy lubią kulinarne wyzwania.
Składniki
- 1 słoik Pędów z bambusa w paseczkach House of Asia
- 3-4 łyżki Sosu chili Sambal oelek House of Asia
- 200 g ryżu jaśminowego
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 50 g pora pokrojonego w półplastry
- 100 g blanszowanego szpinaku lub jarmużu
- 100 g blanszowanych różyczek brokułu
- 1 marchewka pokrojona w słupki
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 50 ml wody
- ½ limonki pokrojonej w cząstki
- Olej do smażenia
Marynata do mięsa:
- 3 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
- 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
Sposób przygotowania
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W misce połącz składniki marynaty i dodaj do niej wieprzowinę, wymieszaj.
- Na oleju w woku smaż mięso przez około 5 minut i przełóż na papier. Na patelnię ponownie wlej olej i smaż przez 2 minuty marchewkę, brokuł, szpinak, pędy bambusa, pod koniec dodaj sambal oelek.
- Skrobię wymieszaj z wodą, wlej na patelnię, po chwili dorzuć por, mięso i całość wymieszaj.
- Gotowe danie podawaj z ryżem, cząstką limonki i posyp kolendrą.