Wieprzowina w sosie curry z orzechami
Zanurz się w tajskich smakach – delikatna karkówka w kremowym sosie curry z orzechami i warzywami to uczta pełna aromatu i koloru.
Składniki
- 400 ml Mleczka kokosowego BIO 17-19% House of Asia
- 3 łyżki Sosu rybnego House of Asia
- 50 g Pasty curry czerwonej House o Asia
- 100 g Ryżu jaśminowego Smart Chef
- 250 g karkówki
- 100 g jarmużu pokrojonego na mniejsze kawałki
- 100 g kapusty pak-choy lub kapusty pekińskiej pokrojonej w paski
- 100 g kiełków fasoli mung
- 100 g orzeszków ziemnych
- 2 łyżki cukru
- 3-4 łyżki oleju
Marynata do mięsa:
- 1 łyżka Sosu ostrygowego House of Asia
- 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 2-3 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 3-4 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania
- Wymieszaj ze sobą składniki marynaty. Karkówkę oczyść z błon i tłuszczu, następnie pokrój w cienkie plasterki i przełóż do marynaty.
- Orzeszki ziemne upraż na patelni, następnie zmiksuj na drobno.
- Do woka wlej olej, dodaj pastę curry i zacznij podgrzewać do momentu, aż zacznie się rozpuszczać i uwolni aromat, potem dodaj mleczko kokosowe i gotuj około 5 minut, następnie dodaj cukier oraz sos rybny.
- Do tak przygotowanego sosu dodaj mięso i gotuj na wolnym ogniu do miękkości, około 20 minut. Po tym czasie dodaj orzeszki, jarmuż oraz twardsze części kapusty, gotuj przez 2 minuty, następnie dodaj miękkie części. Gotowe danie podawaj z ryżem i posyp świeżymi kiełkami.