Chrupiące nuggetsy z kurczaka w panko Praktykulinarni
Macie smaka na chrupiącego kurczaka? Beata Praktykulinarni stworzyła niezwykły przepis na kurczaka w marynacie, gdzie w roli głównej gra aromatyczna, oryginalna, japońska 🇯🇵 pasta wasabi S&B i sos sojowy House of Asia. Idealną chrupkość nuggetsów zapewni Wam, nasza niezawodna panierka panko.
Liczba porcji: 6
Czas: 15 min.
Ostrość:
łagodne
Składniki
Marynata:
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego House of Asia
- 2 łyżeczki pasty wasabi S&B
- 700 g pokrojonego w kawałki fileta z kurczaka
- 3 łyżeczki Trawy cytrynowej mielona
- 2 łyżki Olej
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1,5-2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
Panierka:
- 100 g panierki Panko House of Asia
- 160 g Mąki wymieszanej z łyżeczką ostrej papryki i połową łyżeczki pieprzu
- 2 dużej jajka L
- 2-2,5 szklanki Oleju do głębokiego smażenia
Do podania:
- 100 ml sosu słodko-kwaśnego Thai Heritage
- 1 Limonka
- Surówka z kapusty
Sposób przygotowania
- Składniki marynaty wymieszaj w głębokim talerzu, włóż kawałki kurczak, dokładnie natrzyj marynatą i odstaw na co najmniej 15 minut.
- Przygotuj 3 talerze, do jednego wsyp mąkę i przyprawy, w drugim roztrzep jajka, do trzeciego nasyp panko.
- W rondlu rozgrzej olej, w którym będziesz smażyć. Możesz też usmażyć kawałki kurczaka na patelni, na małej ilości oleju, upiec w piekarniku albo wykorzystać frytownicę. Uważaj jednak, żeby olej nie był zbyt gorący, bo panierka przypali się bardzo szybko, a mięso pozostanie surowe w środku.
- Kawałki kurczaka wyjmij z marynaty i panieruj kolejno w mące, jajku i panko. Odkładaj na talerz wyłożony papierem do pieczenia.
- Smaż partiami na złoty kolor, po ok. 4 minuty, obracając w trakcie. Jeśli smażysz we frytownicy, ustaw temperaturę na 170-175 stopni. Usmażone nuggety przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
- Podawaj z kawałkami limonki, sosem słodko-kwaśnym i surówką z kapusty.