House of Asia
Fasolka szparagowa z miso House of Asia

Fasolka szparagowa z Miso

15 min
8 porcje
łagodne
Warzywa Japońska do 15 minut

Rozkoszuj się wyjątkowymi smakami naszej fasolki szparagowej z Miso – dania, które łączy ziemistą bogatość pasty miso z delikatną słodyczą sosu Mirin. Świeże, chrupiące fasolki szparagowe doskonale komponują się z soczystymi pomidorkami cherry, tworząc harmonijną mieszankę smaków, która przeniesie Cię prosto do serca azjatyckiej kuchni.

 

5 / 5. Ilość głosów: 230

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 1 łyżeczka Sezamu białego House of Asia
  • 200 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej
  • 100 g pomidorków cherry
  • 2 Sałaty rzymskie baby przekrojone na cztery części

Sos:

  • 2 łyżki Pasta Miso Shiro jasna House of Asia
  • 50 ml Sosu Mirin przyprawa House of Asia
  • 2 łyżki Soku z limonki House of Asia
  • 50 g zimnego masła
  • 50 ml Woda przegotowana
  • 1 szt szalotka
  • 2 ząbki czosnek
  • 1 cm imbir
  • 1 szt chili zielone

garść dymki drobno pokrojonej

Sposób przygotowania

  1. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę zeszklij szalotkę dodaj czosnek, imbir i chili smaz do zrumienienia wlej mirin, wodę zamieszaj dodaj zimne masło, później miso i mieszaj aż powstanie emulsja dodaj dymkę dopraw pieprzem i sokiem z limonki.
  2. Fasolke oczyśći, ugotuj we wrzącej osolonej wodzie al’dente, przepłucz zimną wodą.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę podsmaż pomidorki chery przekrojone na pół smaż 3-4 minuty dodaj przekrojona na cztery sałatę rzymską smaż 2 minuty do zrumienienia a następnie dodaj osuszoną fasolkę szparagową smaż 3-4 minuty.
  4. Sos wylej na talerz następnie ułóż fasolkę z pomidorami i sałatą posyp sezamem.

Tu kupisz nasze produkty