Jak zrobić sushi w domu?
Kochasz sushi i chciałbyś je przygotować w domu, ale nie wiesz jak się do tego zabrać? o_chochelka przychodzi z pomocą. W naszym zestawie znajdziecie wszystkie potrzebne rzeczy do stworzenia pysznego, domowego sushi. Sprawdźcie sami.
Liczba porcji: 2
Czas: 60 min.
Ostrość:
Składniki
- 1 Zestaw do sushi dla 2-4 osób House of Asia
- 100 g łososia wędzonego lub surowego
- 100 g tuńczyka wędzonego lub surowego
- 1 opakowanie serka kanapkowego
- Po 1/2 czerwonej, zielonej i żółtej papryki, pokrojonej w paski
- Mały pęczek dymki
- 3 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 750 ml wody + woda do płukania ryżu
Sposób przygotowania
- Ryż przesyp do garnka, zalej zimną wodą i przepłucz mieszając dłońmi. Odlej wodę, następnie wlej świeżą i ponownie wypłucz ryż. Czynność powtórz ok. 3 -5 razy, aż woda po płukaniu nie będzie mętna.
- Ryż odcedź, ponownie przełóż do garnka i dolej 750 ml wody, gotuj na małym ogniu przez ok. 10-15 minut – aż ryż wchłonie całą wodę. Zdejmij z palnika i odstaw pod przykryciem na 15 minut.
- Przygotuj zalewę: ocet ryżowy, cukier i sól umieścić w garnku, gotuj, aż składniki się rozpuszczą. Zalewę dodaj do ryżu i dokładnie wymieszaj. Zostaw do wystudzenia.
- Łososia i tuńczyka pokrój w paski.
- Na macie do zwijania sushi ułóż płat nori, na nim wilgotnymi dłońmi ułóż warstwę ryżu, zostawiając ok. 2 cm pustego miejsca na górze arkusza. Na ryżu rozsmaruj ok. 2 łyżeczki serka, następnie ułóż pozostałe składniki wedle uznania. Z pomocą maty zwiń rolkę, następnie ostrym nożem pokrój ją w grube plastry. Podawaj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.