Kurczak w sosie Teriyaki

Jaki jest sekret dobrej marynaty do kurczaka? Połączenie dwóch sosów: sojowego jasnego oraz teriyaki. Przepis ten sprawi, że kurczak będzie bardzo soczysty i nabierze wyjątkowego, wyrazistego smaku i aromatu. Smacznego!

 

 

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.2 / 5. Ilość głosów: 82

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 15 minut

Ostrość:
Łagodne

Składniki

TIP: 1 cm startego świeżego imbiru.

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE KURCZAKA:

  1. Do miski wlej sos sojowy i 2 łyżki sosu teriyaki, włóż kurczaka, przykryj folią i odstaw do lodówki na 15 minut.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i piecz kurczaka przez 30 minut w otwartym naczyniu żaroodpornym.

SOS NA WIERZCH:

  1. Na patelni, na małym ogniu podgrzej przez 1 minutę pozostały sos teriyaki.
  2. Gotową pieczeń pokrój na kawałki i polej podgrzanym sosem teriyaki.

SPOSÓB PODANIA: Pierś z kurczaka posyp białym sezamem i dodaj dymkę. Danie podawaj z makaronem Chow Mein.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Makaron Chow Mein 250g House of Asia

Makaron Chow Mein 250 g

Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Japoński sos Teriyaki 150ml House of Asia

Sos Teriyaki 150 ml

Nowość
Bestseller
Czarny sezam 50g House of Asia

Sezam czarny 50 g

Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI