
Łosoś teriyaki z ziemniakami z airfryera

Masz ochotę na coś innego niż klasyczny łosoś z cytryną? Ten łosoś teriyaki z chrupiącymi ziemniakami z airfryera to idealne połączenie kuchni azjatyckiej z domowym comfort foodem! Wystarczy kilka składników, 10 minut w airfryerze i… masz obiad, który pachnie jak z dobrej restauracji!
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 2 łyżki Sosu teriyaki Houe of Asia
- 1/2 łyżeczki Przyprawy do kuchni chińskiej House of Asia
- 1 łyżeczka Białego sezamu House of Asia
- 400 g filetu z łososia
- Otarta skórka z ½ limonki
- 4 sztuki średnich ziemniaków wcześniej ugotowanych
- 1 ząbek czosnku pokrojony w drobną kostkę
- 2 łyżki oleju
- Sól, pieprz
- Szczypiorek drobno pokrojony
Sposób przygotowania
- Filet z łososia pokrój na 2 porcje, oprósz solą, pieprzem, posyp skórką limonki i skrop olejem. Odstaw na kilka minut.
- Ugotowane ziemniaki delikatnie natnij, następnie oprósz solą i przyprawą do kuchni japońskiej, posyp czosnkiem oraz skrop olejem.
- Ułóż łososia i ziemniaki w szufladzie airfryer’a i wstaw na 160°C na 10 minut. Podczas pieczenia smaruj łososia sosem teriyaki. Możesz też upiec danie w piekarniku, ustawiając te same parametry.
- Gotowe danie posyp sezamem i szczypiorkiem.