House of Asia
Łosoś teriyaki z ziemniakami z airfryera House of Asia

Łosoś teriyaki z ziemniakami z airfryera

25 min
2 porcje
łagodne
Ryba Łosoś 15-30 minut

Masz ochotę na coś innego niż klasyczny łosoś z cytryną? Ten łosoś teriyaki z chrupiącymi ziemniakami z airfryera to idealne połączenie kuchni azjatyckiej z domowym comfort foodem! Wystarczy kilka składników, 10 minut w airfryerze i… masz obiad, który pachnie jak z dobrej restauracji!

5 / 5. Ilość głosów: 280

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 2 łyżki Sosu teriyaki Houe of Asia
  • 1/2 łyżeczki Przyprawy do kuchni chińskiej House of Asia
  • 1 łyżeczka Białego sezamu House of Asia
  • 400 g filetu z łososia
  • Otarta skórka z ½ limonki
  • 4 sztuki średnich ziemniaków wcześniej ugotowanych
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w drobną kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • Sól, pieprz
  • Szczypiorek drobno pokrojony

Sposób przygotowania

  1. Filet z łososia pokrój na 2 porcje, oprósz solą, pieprzem, posyp skórką limonki i skrop olejem. Odstaw na kilka minut.
  2. Ugotowane ziemniaki delikatnie natnij, następnie oprósz solą i przyprawą do kuchni japońskiej, posyp czosnkiem oraz skrop olejem.
  3. Ułóż łososia i ziemniaki w szufladzie airfryer’a i wstaw na 160°C na 10 minut. Podczas pieczenia smaruj łososia sosem teriyaki. Możesz też upiec danie w piekarniku, ustawiając te same parametry.
  4. Gotowe danie posyp sezamem i szczypiorkiem.

Tu kupisz nasze produkty