Makaron Chow Mein z chrupiącymi warzywami i grzybkami Shiitake – Rozkoszny
Mamy dla Was iście rozkoszne, chrupiące, a zarazem bardzo łatwe danie inspirowane Chinami. Chow Mein, który pasuje dosłownie do wszystkiego (nie bez powodu jest nazywany bazą kuchni chińskiej) oraz grzyby shiitake, które nadają potrawie wyrazistości i aromatu to doskonałe połączenie, które przygotował dla Was Michał Korkosz Rozkoszny. Koniecznie poczujcie tę smakową fuzję! Zobaczcie, jak poradził sobie z tym przepisem Michał – Kliknij tutaj
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min.
Ostrość:
ostre
Składniki
- 10 g suszonych grzybów shiitake
- 200 g makaronu Chow mein
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka oleju z prażonego sezamu
- ½ czerwonej pokrojonej, pokrojonej w słupki
- ½ marchewki, pokrojonej w słupki
- 1 szalotka, poszatkowana
- 2 ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki
- 3 cm imbiru, pokrojonego drobno
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżka wody
- prażony sezam, do podania
- kolendra, do podania
Sposób przygotowania
- Grzyby shiitake zalej wrzącą wodą. Odstaw do napęcznienia, na około 15 minut. Odcedź i przekrój grzybki na połówki.
- Przygotuj wszystkie składniki. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i przelej zimną wodą. Wymieszaj składniki sosu.
- Rozgrzej mocno wok lub dużą patelnię wraz z 3 łyżkami oleju. Smaż paprykę i marchewkę, aż staną się chrupiące na brzegach, około 6 minut. Zdejmij je z patelni. Ostudź odrobinę wok.
- Podsmaż szalotkę, czosnek, imbir, chili wraz z ¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej, aż zmiękną i się szeklą, około 5 minut. Dodaj grzyby, usmażone warzywa i makaron. Przemieszaj i wlej przygotowany sos. Smaż, mieszając, jeszcze minutę lub dwie, aż wszystko się połączy i będzie gorące. Podawaj z sezamem i kolendrą.
TIP: Warzywami można dowolnie żonglować. W sezonie sprawdzą się szparagi, brokuł, cukinia, czy nawet rzodkiewki.