Makaron ramen z grzybami shiitake i brokułem

Makaron ramen z grzybami shiitake i brokułem Jakub Kuroń House of Asia

Przed Wami przepis od Jakuba Kuronia na super szybki makaron ramen z sosem hoisin, grzybami shiitake i brokułem. Jest to potrawa, którą z przyjemnością zje każdy, niezależnie od preferencji kulinarnych. Smacznego!

Liczba porcji:

2

Czas: 20 min

Poziom:

Poziom:

1

Składniki

  • 30 g suszonych grzybów shiitake pokrojone na mniejsze kawałki
  • 150 g makaronu ramen
  • 3 łyżki sosu hoisin
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 płat nori
  • ½ brokułu
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku pokrojonego w płaty
  • 1 pęczek zielonej dymki pociętą w 3 cm kawałki
  • 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Grzyb shiitake zalej wrzątkiem, odstaw na 30 minut aż zmiękną. Następnie odcedź i osusz.
  2. Brokuł podziel na różyczki, podgotuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku, następnie schłodź pod zimną wodą.
  3. Dodaj cebulę i podsmaż na mocno rozgrzanym oleju. Po chwili dodaj czosnek oraz dymkę. Smaż 1-2 minuty, następnie dodaj brokuł i cukinię.
  4. Kiedy warzywa zmiękną, wrzuć grzyby shiitake. Wlej sos hoisin, sos sojowy, duś 2-3 minuty.
  5. Po tym czasie potrawę połącz z makaronem ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podlej kilkoma łyżkami wody, wymieszaj do połączenia składników.
  6. Danie dekoruję dymką i cienko pokrojonym nori. Jeżeli lubisz bardziej pikantne klimaty, dodaj sos chili Sambal Oelek.

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 


Przepis na tajską zupę Tom Kha z kurczakiem

Żółte curry z kurczakiem i dynią


Pad thai z kurczakiem

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI