Makaron Ramen z grzybami Shiitakei brokułem

Przed Wami przepis od Jakuba Kuronia na super szybki makaron ramen z sosem hoisin, grzybami shiitake i brokułem. Jest to potrawa, którą z przyjemnością zje każdy, niezależnie od preferencji kulinarnych. Smacznego!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 20 min

Ostrość:
1

Składniki

  • 30 g suszonych grzybów shiitake pokrojone na mniejsze kawałki
  • 150 g makaronu ramen
  • 3 łyżki sosu hoisin
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 płat nori
  • ½ brokułu
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku pokrojonego w płaty
  • 1 pęczek zielonej dymki pociętą w 3 cm kawałki
  • 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Grzyb shiitake zalej wrzątkiem, odstaw na 30 minut aż zmiękną. Następnie odcedź i osusz.
  2. Brokuł podziel na różyczki, podgotuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku, następnie schłodź pod zimną wodą.
  3. Dodaj cebulę i podsmaż na mocno rozgrzanym oleju. Po chwili dodaj czosnek oraz dymkę. Smaż 1-2 minuty, następnie dodaj brokuł i cukinię.
  4. Kiedy warzywa zmiękną, wrzuć grzyby shiitake. Wlej sos hoisin, sos sojowy, duś 2-3 minuty.
  5. Po tym czasie potrawę połącz z makaronem ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podlej kilkoma łyżkami wody, wymieszaj do połączenia składników.
  6. Danie dekoruję dymką i cienko pokrojonym nori. Jeżeli lubisz bardziej pikantne klimaty, dodaj sos chili Sambal Oelek.
...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Makaron Ramen 300g House of Asia

Makaron Ramen 300g

Nowość
Bestseller
Sos sojowy ciemny 150 ml House of Asia

Sos sojowy ciemny 150ml

Nowość
Bestseller
Grzyby Shiitake 30g House of Asia

Grzyby Shiitake 30g

Nowość
Bestseller
Sos chili Sambal Oelek 240g House of Asia

Sos chili Sambal Oelek 240g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI