Makaron Soba stir-fry z warzywami i tofu
Przygotuj się na kulinarne doświadczenie, które połączy aromatyczne smaki z korzyściami zdrowego odżywiania. Nasz przepis na makaron Soba z warzywami i tofu to nie tylko smakowita uczta dla podniebienia, ale również pełnowartościowe danie wegetariańskie, które dostarczy Ci niezbędnych składników odżywczych. Delikatny makaron Soba, świeże warzywa i chrupiące tofu tworzą harmonijną symfonię smaków i tekstur.
Liczba porcji: 4
Czas: 10 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
1 opakowanie Makaronu Soba House of Asia
1 słoik Warzyw do woka House of Asia
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki świeżego czosnku
50 ml Sosu sojowego jasnego House of Asia / Sosu sojowego light do sushi Yamasa
100 g tofu pokrojonego z paski
100 g szpinaku
1/2 papryki czerwonej
1/2 cebuli czerwonej
50 g dymki
50 ml wody
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Warzywa do woka przełóż na sito i dobrze wypłucz pod bieżącą, zimną wodą. Następnie odciśnij nadmiar wody.
3. Tofu odsącz i pokrój w około 3 cm paski. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż tofu na rumiany kolor. Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
4. Paprykę pokrój w paski, cebulę w piórka, a dymkę w kawałki o długości około 3 cm.
5. Sos sojowy wymieszaj z wodą i skrobią, dla przełamania smaku dodaj cukier.
6. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę, dodaj paprykę oraz czosnek. Po kilku minutach dodaj warzywa do woka, smaż kolejne 2 minuty. Następnie, dodaj ugotowany makaron, tofu, szpinak oraz przygotowany sos. Całość dokładnie wymieszaj i krótko podsmaż do połączenia składników. Na koniec posyp pokrojoną dymką.