Kuchnia japońska Przepisy

Miso Ramen z kurczakiem

Zupa miso ramen z kurczakiem House of Asia

Miso to tradycyjna japońska zupa samurajów. O esencjonalnym smaku i charakterystycznym aromacie. Jedno z dań, które zawsze można znaleźć w każdej japońskiej kuchni.  Pasta miso to przyprawa o niezwykłych właściwościach płynące z ziaren soi.

Liczba porcji:

1

Czas: 25 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

1/4 opakowania makaronu ramen
1 1/2 łyżki pasty miso
1 grzyb boczniak
100 g piersi kurczaka
1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
30 g szpinaku baby
1 łyżeczka cebuli dymki
1 szklanka wody
1 jajko ugotowane na twardo
Olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania

1. Kurczaka zamarynuj w sosie sojowym 15 minut.
2. Usmaż na średnim ogniu, odwracając co 2 minuty. Usmażonego kurczaka pokrój na plasterki.
3. Do rondelka wlej wodę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, dodaj pastę miso, dokładnie wymieszaj.
4. Dodaj boczniaka, gotuj 3 minuty, dodaj szpinak.
5. Przełóż makaron do miseczki, zalej bulionem z grzybem i szpinakiem, dodaj kurczaka i połówkę jajka, udekoruj dymką

Wróć do poprzedniej strony