Sałatka Som Tam z papają

Ta prosta w wykonaniu sałatka uznawana jest przez Tajów, za ich narodowe danie. Nic dziwnego, ponieważ w swojej prostocie zawiera to, co charakterystyczne dla kuchni tajskiej: fuzję smaków! W tym wypadku łączy ich aż cztery: słodki, słony, kwaśny oraz pikantny. Smacznego!

Liczba porcji:

3

Czas: 10 min.

Poziom:

Poziom:

Składniki

  • 1 średnia dojrzała papaja pokrojona w cienkie plastry  
  • 1 średni melon pokrojony w cienkie plastry 
  • 8 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 1 czerwona cebula pokrojona w cienkie plastry 
  • 1 opakowanie rukoli 
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • szczypta soli

TIP: Zamiast Papai możesz użyć np. kalarepy aby otrzymać podobną konsystencję

Sos do sałatki:

  • 3 łyżki sosu rybnego 
  • 2 łyżki cukru kokosowego 
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w plastry
  • 2 łyżki prażonych orzechów ziemnych 
  • 1 mała papryczka chili bez pestek drobno pokrojona
  • Kilka listków kolendry 

Sposób przygotowania

  1. W moździerzu zetrzyj wszystkie składniki sosu. Ucieraj do momentu otrzymania jednolitej pasty. Odstaw do lodówki.
  2. Do miski włóż pokrojoną papaję i polej odrobiną sosu, a następnie dobrze wymieszaj aż papaja wchłonie sos. Dodaj pomidorki, melona, cebulę oraz rukolę i delikatnie wymieszaj.
  3. Przygotowaną sałatkę polej przygotowanym wcześniej sosem. 
...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Wróć do poprzedniej strony

NASZE MARKI