
Sałatka z makaronem z batatów

Masz ochotę na coś wyjątkowego? Sałatka z makaronem z batatów to niebanalne połączenie chrupiących warzyw, soczystego mięsa i orientalnych przypraw. Aromatyczny sos sambal oelek z nutą limonki podkręca smak, a jajko sadzone dodaje aksamitnej delikatności. To szybkie, pożywne danie, które zachwyci Cię swoją prostotą i głębią smaku. Spróbuj i poczuj azjatycką magię w każdym kęsie!
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 1/2 opakowania Makaronu z batatów House of Asia
- 1 łyżeczka Przyprawy 5 smaków House of Asia
- 200 g Fasoli Edamame House of Asia
- 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
- 200 g mięsa mielonego wieprzowego
- 4 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
- 100 g cukinii pokrojonej w słupki
- 1 czerwona cebula pokrojona w pióra
- 100 g ogórka zielonego pokrojonego w półplastry
- 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 2-3 łyżki oleju
- 2 jajka
Sos:
- 1 łyżka Sos chili Sambal Oelek House of Asia
- 1 łyżeczka Sezamu białego House of Asia
- 1 łyżka Soku z limonki House of Asia
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Makaron przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Przelej zimna wodą, dobrze odsącz i przełóż do dużej miski.
- Mięso wymieszaj z sosem ostrygowym, szczypiorkiem, czosnkiem oraz przyprawą 5 smaków.
- Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso na rumiany kolor, przełóż do miski. Następnie zeszklij cebulę oraz podsmaż cukinię. Przełóż do tej samej miski. Dodaj pokrojonego ogórka, fasolę edamame i wymieszaj.
- Przygotuj sos mieszając ze sobą wszystkie jego składniki. Dodaj do sałatki i wymieszaj.
- Usmaż jajko sadzone i połóż na gotowej sałatce.