Soczysty schab faszerowany grzybami Shiitake

Szukasz sprawdzonego przepisu na Wielkanoc? Sekretem dania jest odpowiednia marynata z sosu sojowego i ostrygowego. Dzięki temu danie jest soczyste i na pewno zachwyci smakiem Twoich gości.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 55

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 6

Czas: 30 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 posiekane ząbki

2 puszki Grzybów Shiitake w zalewie House of Asia

½ łyżeczki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia

1 łyżka Marynaty do mięsa wieprzowego Gochujang Bulgogi BBQ O’Food

1 kg schabu środkowego

2 cebule drobno pokrojone

3 łyżki oleju

2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku

1 żółtko

Marynata:

2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

Pieprz czarny do smaku

Sos:

150 ml Sosu Teriyaki House of Asia

100 ml wody

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj w misce składniki marynaty i przełóż do niej schab, odstaw do lodówki na min. godzinę.

2. Grzyby przepłucz pod wodą, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju z cebulą, pastą z czosnku, pod koniec dodaj marynatę gochujang, 1 łyżkę szczypiorku, żółtko, całość wymieszaj i przełóż do rękawa cukierniczego.

3. Długim, cienkim i ostrym nożem przekłuj schab wzdłuż przez środek i napełnij grzybowym farszem, nadmiar odłóż. Następnie obsmaż mięso z każdej strony na rumiany kolor, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C na około 60 minut.

4. Przygotuj sos: do rondla wlej sos Teriyaki, wodę, pozostałość farszu i doprowadź do wrzenia.

5. Mięso wyjmij z piekarnika, pokrój w plastry, polej sosem i posyp szczypiorkiem oraz sezamem. 

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Japoński sos Teriyaki 150ml House of Asia

Sos Teriyaki 150 ml

Nowość
Bestseller
Pasta z czosnku 120g House of Asia

Pasta z czosnku 120 g

Nowość
Bestseller
Sos ostrygowy 165g House of Asia

Sos ostrygowy 165 g

Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI