Soczysty schab faszerowany grzybami Shiitake
Szukasz sprawdzonego przepisu na Wielkanoc? Sekretem dania jest odpowiednia marynata z sosu sojowego i ostrygowego. Dzięki temu danie jest soczyste i na pewno zachwyci smakiem Twoich gości.
Liczba porcji: 6
Czas: 30 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 posiekane ząbki
2 puszki Grzybów Shiitake w zalewie House of Asia
½ łyżeczki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia
1 łyżka Marynaty do mięsa wieprzowego Gochujang Bulgogi BBQ O’Food
1 kg schabu środkowego
2 cebule drobno pokrojone
3 łyżki oleju
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
1 żółtko
Marynata:
2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
Pieprz czarny do smaku
Sos:
150 ml Sosu Teriyaki House of Asia
100 ml wody
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj w misce składniki marynaty i przełóż do niej schab, odstaw do lodówki na min. godzinę.
2. Grzyby przepłucz pod wodą, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju z cebulą, pastą z czosnku, pod koniec dodaj marynatę gochujang, 1 łyżkę szczypiorku, żółtko, całość wymieszaj i przełóż do rękawa cukierniczego.
3. Długim, cienkim i ostrym nożem przekłuj schab wzdłuż przez środek i napełnij grzybowym farszem, nadmiar odłóż. Następnie obsmaż mięso z każdej strony na rumiany kolor, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C na około 60 minut.
4. Przygotuj sos: do rondla wlej sos Teriyaki, wodę, pozostałość farszu i doprowadź do wrzenia.
5. Mięso wyjmij z piekarnika, pokrój w plastry, polej sosem i posyp szczypiorkiem oraz sezamem.