House of Asia
Żurek z mleczkiem kokosowym i grzybami słomkowymi

Żurek z mleczkiem kokosowym i grzybami słomkowymi

35 min.
4 porcje
łagodne
Warzywa Azjatycka Grzyby powyżej 30 minut

Żurek czy barszcz biały – przed tym wyborem staje wiele osób, które zajmują się przygotowaniem świątecznych potraw. Jednak przepis na sycący żurek z grzybami słomkowymi i mleczkiem kokosowym rozwiąże wszystkie wielkanocne dylematy. Kiedy raz go spróbujesz, już zawsze będzie gościł na Twoim stole.

5 / 5. Ilość głosów: 4

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 400 ml mleczka kokosowego 12-14%
  • 425 g grzybów słomkowych
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki sosu sojowego grzybowego
  • 1 łyżeczka pasty wasabi S&B
  • szczypta soli himalajskiej Kala Namak
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 średnia marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 średnia pietruszka pokrojona w kostkę
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj bulion warzywny. Przelej go do garnka, dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Dodaj również mleczko kokosowe i grzyby słomkowe. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 min.
  2. Wywar dopraw do smaku sosem sojowym, pastą wasabi oraz świeżo mielonym pieprzem, majerankiem i solą Kala Namak. Doprowadź do wrzenia.
  3. Przygotowany żurek podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.

Tu kupisz nasze produkty