Szaszłyki z kurczakiem i ananasem w chili
Ananas i chili to słodko-pikantne połączenie, które nie może się nie udać! Wypróbuj nasze soczyste szaszłyki z kurczaka w azjatyckim stylu i przekonaj się, że pyszne danie może być również łatwe i szybkie do przygotowania. Smacznego!
Liczba porcji: 4
Czas: 15 min + 10 min grillowanie
Ostrość:
Składniki
- 3 łyżki pasty z chili
- 4 łyżki sosu teriyaki
- 2 piersi z kurczaka pokrojone w grubą kostkę
- 3 plastry świeżego ananasa o grubości 2 cm
- 5 łyżek oleju roślinnego
Patyczki do szaszłyków 20 cm
Sposób przygotowania
- W misce wymieszaj pastę chili z olejem, a następnie natrzyj nią mięso. Wstaw do lodówki na 20 minut.
- Plastry ananasa pokrój w grubą kostkę. Do miski wlej sos teriyaki i natrzyj nim ananasa. Wstaw do lodówki.
- Na patyczki do szaszłyków ponakłuwaj naprzemiennie mięso z kurczaka oraz ananasa. Nie wylewaj marynat.
- Rozgrzej grill. Szaszłyki wyłóż na ruszt i grilluj przez około 10 minut. Co jakiś czas posmaruj je pozostałą marynatą.