Tofu teriyaki bowl
Miska szczęścia, czy wieloskładnikowe potrawy w miseczkach to prawdziwy hit nowoczesnej kuchni. Bardzo popularny szczególnie wśród wegetarian. Tofu z dodatkiem sosu teriyaki na pewno zagości w miseczkach wielu miłośników azjatyckich smaków. Warto pamiętać, że tofu to bogate źródło białka i wielu witamin.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min.
Ostrość:
Składniki
- 1 łyżeczka pasty z czosnku, imbiru i chili
- 70 g sosu teriyaki
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 100 g ryżu jaśminowego
- 100 g tofu naturalnego
- ½ brokuł podzielony na różyczki
- 1 papryka czerwona pokrojona w plastry
- ½ awokado pokrojonego w paski
- 4 cm pora (biała część) pokrojonego w plastry
- 1 mała marchewka pokrojona w plastry
- 1 papryczka chili świeża pokrojona w plastry
- 1 cebula pokrojona w cząstki
- 2 łyżeczki prażonego sezamu
- 1 limonka pokrojona w cząstki
- 2-3 łyżki oleju
- 3 łyżki świeżej kolendry grubo pokrojonej
Sposób przygotowania
- Ryż ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu .
- Tofu dobrze odsącz za pomocą ręcznika papierowego, a następnie pokrój. Podsmaż na złoty kolor i przełóż na papier. Brokuł pokrój i zblanszuj.
- Rozgrzej patelnię i podsmaż na oleju cebulę ,pastę z czosnku, imbiru i chili, marchewkę, pora oraz świeżą papryczkę chili. Smaż na wolnym ogniu przez ok. 3-4 minuty. Dodaj usmażone tofu i sos teriyaki, dokładnie wymieszaj .
- Do miski włóż ugotowany ryż. Dodaj świeżą paprykę, awokado oraz różyczki brokułu. Dołóż tofu i warzywa w sosie teriyaki . Całość posyp sezamem oraz kolendrą, skrop sokiem z limonki i olejem sezamowym.