Wegański butter chicken z tofu
Tofu to dobra propozycja dla tych, którzy w swojej diecie unikają mięsa. Można go przygotować na wiele sposobów: gotować, smażyć, dusić, czy piec. Doskonale komponuje się z sosami, w tym np. sosem butter chicken.
Liczba porcji: 2
Czas: 15 min.
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 50 g pasta butter chicken
- 1 łyżeczka pasty z czosnku
- 250g Tofu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 cebule pokrojone w cząstki
- 70 ml bulionu warzywnego
- 4 łyżki śmietany 36%
- 3 łyżki zimnego masła
Do podania:
- ryż jaśminowy ugotowany lub chlebek naan
Sposób przygotowania
- Tofu wyjmij z opakowania, odsącz wodę, a następnie pokrój w kostkę.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj tofu i podsmaż na rumiany kolor. Dodaj pastę butter chicken i podsmaż 2-3 minuty. Wlej bulion i duś przez około 6-8 minut. Dodaj śmietankę, wymieszaj, a następnie dodaj zimne masło i zagotuj.
- Podawaj z ryżem lub chlebkiem naan.