Wegański sernik na zimno z markują i mango
Leciutki, owocowy sernik na zimno o tropikalnej nucie to smakowity deser idealny zarówno podczas celebrowania ważnych chwil, jak również jako dodatek do codziennego posiłku. Dzięki wykorzystaniu wyłącznie roślinnych produktów sernik jest w pełni wegański, a jednocześnie wybitnie pyszny! Przepis autorstwa Edyta Dyduch.
Liczba porcji: 1
Czas:
Ostrość:
Składniki
Składniki:
- 400 ml mleczka kokosowego 17-19% BIO
- 170 g pulpy z marakui
- 2 łyżki agar agar
- 200 g ciasteczek owsianych
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 mango pokrojone w kostkę
- 2 łyżki miodu
- 200 g tofu naturalnego pokrojonego w kostkę
Na wierzch:
- 170 g pulpy z marakui
- Kilka listków mięty
- Ulubione owoce
TIP: Zamiast świeżego mango możesz użyć około 250 g pulpy z mango.
Sposób przygotowania
- Do wysokiego naczynia włóż ciasteczka i dodaj olej kokosowy. Zblenduj całość i przełóż do foremki o średnicy 25 cm. Ugnieć całość tak, aby stworzyć zwarty spód, a następnie włóż całość do lodówki.
- Do miski włóż pokrojone mango, mleczko kokosowe, agar agar, miód, tofu oraz 170 g pulpy z marakui. Zblenduj na gładką masę, a następnie przelej do garnuszka i podgrzej na małym ogniu. Gotuj przez kilka minut, cały czas mieszając.
- Gorącą masę przelej do foremki i odstaw do stężenia.
- Sernik udekoruj pulpą z marakui, miętą oraz ulubionymi owocami.