Wegetariańskie spring rolls z pulpą mango
Czy próbowaliście kiedy azjatyckich spring rolls z marchewką i pulpą mango? To świetne połączenie, które na pewno Was orzeźwi. Dodatkowo drobiny pikanterii temu daniu nadaje papryczka chili, która idealnie komponuje się z resztą składników. Sprawdźcie sami!
Liczba porcji: 3
Czas: 30 min.
Ostrość:
Składniki
- 1 opakowanie papieru ryżowego
- 1 opakowanie makaronu vermicelli z fasoli mung
- 1 łyżka przyprawy do kuchni chińskiej
- 4 łyżki sosu sriracha zielone chili
- 2 łyżki pulpy mango
- 1 średnia marchewka pokrojona w cienkie paski
- 1 mały ogórek pokrojony w paski
- 100 g fasolki szparagowej zblanszowanej
- 1 mała sałata rzymska baby pokrojona w paski
- 1 mały pęczek zielonej dymki drobno pokrojonej
- 1 mała papryczka chili drobno pokrojona bez pestek
Sos orzechowy:
- 3 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 cm imbiru
- 4 łyżki wody
Do podania:
- 4 łyżki sosu słodkiego chili
- 4 łyżki sosu sojowego jasny
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj według wskazań na opakowaniu.
- W misce wymieszaj marchewkę, ogórka, fasolkę, sałatę, papryczkę chili oraz dymkę. Dodaj pulpę mango i dopraw do smaku przyprawą do kuchni chińskiej.
- Papier ryżowy delikatnie namocz wodą i połóż na desce. Posmaruj go delikatnie sosem sriracha, a następnie na środku ułóż warzywa i odrobinę makaronu. Całość zwiń w zwartą rolkę.
- Rolki przetnij na pół i podawaj z sosem słodkim chili, sosem sojowym lub innym, wybranym według własnych preferencji.
Sos:
- Posiekaj drobno czosnek i imbir.
- Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Podawaj spring rollsy z przygotowanym sosem orzechowym, sosem słodkim chili.