Wietnamska kanapka banh mi
Przygotuj z nami wietnamską kanapkę z chrupiącą bagietką, aromatyczną karkówką i świeżymi warzywami. Dzięki dodatkowi Sosu Yakitori House of Asia, danie nabiera głębi smaku i unikalnego charakteru.
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 100 g Sosu Yakitori House of Asia
- 50 g Sosu chilli słodkiego Thai Heritage / Sosu do spring rolls i sajgonek Ros Thai Thai
- 50 ml Octu ryżowego House of Asia
- 2 półbagietki
- 150 g karkówki pokrojonej w cienkie kawałki
- 100 g pasztetu drobiowego
- 1 marchewka pokrojona w paski
- 1 biała rzepa pokrojona w paski
- 50 g posiekanej kolendry
- 100 g majonezu
- 50 ml wody
- 50 g cukru
- Sól pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Karkówkę zamarynuj w 50 g sosu yakitori z dodatkiem soli i pieprzu, odstaw na 10-15 minut. Następnie usmaż na rumiany kolor i wymieszaj z pozostałą częścią sosu yakitori.
- Do rondelka wlej ocet, wodę oraz cukier, zagotuj, wymieszaj, a następnie zalej marchewkę i rzepę, odstaw do wystudzenia.
- Pasztet zmiksuj na gładką masę.
- Bagietki przekrój wzdłuż, ale nie przecinaj do końca, wyjmij nadmiar miąższu, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 ° C na 5-6
- Wymieszaj sos chili/do spring rolls z majonezem.
- Zrumienione bagietki posmaruj sosem majonezowym, następnie pasztetem, dodaj usmażoną karkówkę, marynowane warzywa, pod koniec dodaj jeszcze sos i posyp kolendrą.