Zupa botwinkowa z jajkiem
Sprawdźcie jak przy użyciu produktów House of Asia i Kara zrobić zupę botwinkową z jajkiem. Botwinka to obowiązkowa, sezonowa pozycja w domowym menu. Wystarczy godzinka, kilka składników i pełna smaku letnia zupa gotowa.
Liczba porcji: 4
Czas: 45 min.
Ostrość:
łagodne
Składniki
4 łyżki Octu ryżowego House of Asia
2-3 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 3-4 ząbki czosnku drobno posiekanego
1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
200 ml Mleczka kokosowego 23-26% Kara
1 l bulionu warzywnego
1 pęczek botwiny z burakami
0,5 kg ziemniaków młodych
1 marchewka
1 cebula
1 pęczek kopru
4 jajka
1 cebula
Sól i pieprz do smaku
Oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
1. Botwinkę dobrze wypłucz w zimnej wodzie, buraki odetnij, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a liście botwinki drobno pokrój.
2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce, cebulę drobno posiekaj. Na oliwie w garnku podsmaż marchew, dodaj cebulę, pastę z czosnku i smaż przez 2 -3 minuty. Wlej bulion i gotuj, aż marchew zmięknie, następnie dodaj pokrojoną botwinkę i ocet, gotuj przez kolejne 5 minut. Na koniec dodaj mleczko kokosowe, pokrojony koper, dopraw do smaku pieprzem i sosem sojowym.
3. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo i pokrój w ćwiartki.
4. W drugim garnku, w osolonej wodzie ugotuj ziemniaki, a następnie pokrój w plastry.
5. Do misek nałóż ziemniaki, jajka i zalej zupę.