
Zupa curry z klopsikami i makaronem z batatów

Zupa curry z klopsikami i makaronem z batatów to szybki sposób na wyjątkowy posiłek. Pełna aromatycznych przypraw i egzotycznych składników, zachwyci każdego miłośnika orientalnych smaków! Dodatek sosu rybnego i świeżych ziół sprawia, że zupa nabiera głębi i autentycznego charakteru. Spróbuj tego przepisu i odkryj, jak łatwo można przygotować azjatyckie danie w domowym zaciszu!
Liczba porcji: 4
Czas: 45
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 1/2 opakowania Makaronu z batatów House of Asia
- 200 ml Mleczka kokosowego 12 – 14% House of Asia
- 50 g Pasty curry czerwonej House of Asia
- 1 łyżka Sezamu Białego House of Asia
- 1 łyżeczka Przyprawy kuchni chińskiej House of Asia
- 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
- 2-3 łyżki Sosu rybnego House of Asia
- 2 łyżki Soku z limonki House of Asia
- 1 l bulionu drobiowego
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 mała marchewka pokrojona w cienkie słupki
- 100 g kapusty pak-choy lub pekińskiej poszatkowanej
- 50 g kolendry drobno pokrojonej
- 2-3 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 1 cm imbiru drobno pokrojone
- 200 g mięsa wieprzowego mielonego
- 1 jajko
- 2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Makaron przygotuj wg instrukcji na opakowaniu.
- Do garnka wlej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem oraz imbirem. Dodaj pastę curry i smaż przez 2-3 minuty na średnim ogniu. Dodaj połowę mleczka kokosowego. Gotuj przez 5 minut. Następnie wlej bulion i gotuj przez 15 minut. Pod koniec dodaj kolendrę, pokrojoną kapustę i marchew. Dopraw do smaku sosem rybnym oraz sokiem z limonki.
- Mięso przełóż do miski. Dodaj przyprawę kuchni chińskiej, jajko, sezam, szczypior. Dopraw sosem ostrygowym, wymieszaj i uformuj małe klopsiki.
- Pulpeciki wkładaj do wrzącej wody i gotuj przez 10 minut. Następnie przełóż do zupy.
- Do misek włóż ugotowany makaron i wlej gorącą zupę z klopsikami. Podawaj posypane kolendrą.