Artykuły

Rozgrzewające dania na jesienne popołudnie

Rozgrzewające dania na jesienne popołudnie

Trudno nie zgodzić się z tym, że polska złota jesień jest piękna. Ale oprócz słonecznego widoku złotych liści i ciepłych dni, jesienią zazwyczaj jest szaro, ponuro i zimno. W pochmurne popołudnia nie raz marzymy o powrocie gorących i słonecznych dni. Z pomocą w rozgrzaniu się przychodzi kuchnia azjatycka? Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na dania, po których zrobi Ci się zdecydowanie cieplej 😉

Zaczynamy od curry

“Zielone curry z kurczakiem” jest zablokowany Zielone curry z kurczakiem House of Asia

Każdy, kto kiedykolwiek próbował curry wie, że to niezwykle aromatyczne i rozgrzewające dania, a kuchnia tajska oferuje ich naprawdę wiele.

Na początek rozgrzewający klasyk, czyli zielone curry z kurczakiem! Kto próbował tego dania wie, że jego sekret tkwi nie tylko w dodanych czerwonych papryczkach chilli, ale przede wszystkim w paście Zielone Curry, która w 50% składa się z zielonego chilli. Dodatek aromatycznej trawy cytrynowej, limonki i kaffiru, które przełamują ostrość papryczek, idealnie komponuje się z daniami warzywnymi lub mięsnymi.

Aromatyczny makaron z kurczakiem i czerwonym curry

Aromatyczny makaron z kurczakiem i czerwonym curry House of Asia

Nieco łagodniejsze będą dania z dodatkiem czerwonego curry. Jest to połączenie pikantnego czerwonego chili i aromatycznych ziół, dzięki którym każde danie nabierze ostrości i egzotycznego charakteru. A do tego dodajemy kurczaka, makaron, mleczko kokosowe i… mamy sycące danie 😉 Cały przepis na aromatyczny makaron z kurczakiem i czerwonym curry znajdziecie TUTAJ 

Krem z dyni i massaman curry

Krem z dyni i massaman curry House of Asia

Na koniec danie sezonowe z azjatyckim twistem – krem z dyni i massaman curry. Chociaż jego przygotowanie trwa trochę dłużej, oczekiwanie zdecydowanie się opłaca. Kremowa zupa z aromatycznymi przyprawami to coś, na co czekamy wieczorem po ciężkim dniu 😉

Nie tylko tajska kuchnia może być rozgrzewająca!

Buraczki z wasabi i limonką

Buraczki z wasabi i limonką House of Asia

Lubicie buraczki? Te tradycyjne, podawane na zimno nie za bardzo kojarzą się z daniem na jesienne dni, ale wystarczy dodać do nich trochę wasabi i soku z limonki, a zyskają zupełnie nowe oblicze! Przygotowanie azjatyckiej wersji tego niedzielnego klasyka zajmie dosłownie kilka minut, a danie z pewnością będziesz długo wspominać 😉 Przepis na buraczki z wasabi i limonką znajdziesz TUTAJ

Wegańska zupa ostro – kwaśna

Wegańska zupa ostro – kwaśna

Czas na wegańską propozycję inspirowaną kuchnią chińską, czyli pyszną zupę z tofu! Sekretem zupy ostro-kwaśnej oprócz aromatycznych przypraw, takich jak imbir, jest również sos Sambal Oelek, który w 89% składa się z chili. Nawet mała łyżeczka tego dodatku może całkowicie odmienić danie i dodać mu wyrazistości.

Jak urozmaicić tradycyjną kuchnię, żeby dania były bardziej rozgrzewające?

Z pomocą przychodzą… przyprawy! Imbir, wasabi, chili, pieprz syczuański – kuchnia azjatycka jest bogata w składniki, po których od razu robi się cieplej 😉

Pieprz syczuański  to jedna z ważniejszych przypraw kuchni chińskiej. Oprócz ostrości charakterystycznej dla pieprzu, w przyprawie tej można poczuć jeszcze niezwykły, cytrynowy aromat. Świetnie sprawdzi się w daniach z kurczakiem czy kaczką, a także idealnie podkreśli smak warzyw, ryżu i makaronu. Ciekawostką jest to, że pieprz syczuański wchodzi w skład chińskiej przyprawy pięciu smaków.

Z kolei kuchnia japońska nie obejdzie się bez wasabi ! Ten nieodłączny towarzysz sushi to bardzo ostry japoński chrzan o charakterystycznym zielonym kolorze. Jego intensywny smak i aromat wykorzystuje się również jako dodatek do owoców morza, zup czy dań mięsnych.

W jesienne dni z pomocą przychodzi również kuchnia tajska. Zamiast ketchupu warto spróbować ostrzejszego sosu. Wszystkim miłośnikom pikantnych dań na pewno dobrze znany jest sos sriracha , który przygotowuje się z przetartych papryczek chili. Sriracha jest bardzo ważnym składnikiem kuchni tajskiej, która bogata jest w aromatyczne i rozgrzewające przyprawy.

Jeśli nigdy nie próbowaliście sosu sriracha, a macie ochotę – na początek polecamy chrupiącą i pikantną przekąskę o tym smaku. Prażony bób sriracha to wyrazista przekąska, która z powodzeniem może zastępować chipsy, a w dodatku jest zdecydowanie zdrowsza 🙂

A jakie są Twoje ulubione rozgrzewające dania?

Wszystkie aktualności

PRODUKTY POWIĄZANE

 

Warning: array_diff(): Argument #1 is not an array in /wp-content/themes/hoa/single.php on line 241
Nowość
Bestseller
Mleczko kokosowe 5-7% 400 ml house of asia

Mleczko kokosowe 5-7% 400 ml

Nowość
Bestseller
Sos teriyaki 150 ml house of asia

Sos teriyaki 150 ml

Nowość
Bestseller
Makaron Chow Mein 250 g house of asia

Makaron Chow Mein 250 g

Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150 ml house of asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Sos sojowy ciemny 150 ml house of asia

Sos sojowy ciemny 150 ml

PRZEPISY

 

NASZE MARKI