Trudno nie zgodzić się z tym, że polska złota jesień jest piękna. Ale oprócz słonecznego widoku złotych liści i ciepłych dni, jesienią zazwyczaj jest szaro, ponuro i zimno. W pochmurne popołudnia nie raz marzymy o powrocie gorących i słonecznych dni. Z pomocą w rozgrzaniu się przychodzi kuchnia azjatycka? Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na dania, po których zrobi Ci się zdecydowanie cieplej 😉
Zaczynamy od curry
Każdy, kto kiedykolwiek próbował curry wie, że to niezwykle aromatyczne i rozgrzewające dania, a kuchnia tajska oferuje ich naprawdę wiele.
Na początek rozgrzewający klasyk, czyli zielone curry z kurczakiem! Kto próbował tego dania wie, że jego sekret tkwi nie tylko w dodanych czerwonych papryczkach chilli, ale przede wszystkim w paście Zielone Curry, która w 50% składa się z zielonego chilli. Dodatek aromatycznej trawy cytrynowej, limonki i kaffiru, które przełamują ostrość papryczek, idealnie komponuje się z daniami warzywnymi lub mięsnymi.
Aromatyczny makaron z kurczakiem i czerwonym curry
Nieco łagodniejsze będą dania z dodatkiem czerwonego curry. Jest to połączenie pikantnego czerwonego chili i aromatycznych ziół, dzięki którym każde danie nabierze ostrości i egzotycznego charakteru. A do tego dodajemy kurczaka, makaron, mleczko kokosowe i… mamy sycące danie 😉 Cały przepis na aromatyczny makaron z kurczakiem i czerwonym curry.
Krem z dyni i massaman curry
Na koniec danie sezonowe z azjatyckim twistem – krem z dyni i massaman curry. Chociaż jego przygotowanie trwa trochę dłużej, oczekiwanie zdecydowanie się opłaca. Kremowa zupa z aromatycznymi przyprawami to coś, na co czekamy wieczorem po ciężkim dniu 😉
Nie tylko tajska kuchnia może być rozgrzewająca!
Buraczki z wasabi i limonką
Lubicie buraczki? Te tradycyjne, podawane na zimno nie za bardzo kojarzą się z daniem na jesienne dni, ale wystarczy dodać do nich trochę wasabi i soku z limonki, a zyskają zupełnie nowe oblicze! Przygotowanie azjatyckiej wersji tego niedzielnego klasyka zajmie dosłownie kilka minut, a danie z pewnością będziesz długo wspominać 😉 Przepis na buraczki z wasabi i limonką.
Wegańska zupa ostro – kwaśna
Czas na wegańską propozycję inspirowaną kuchnią chińską, czyli pyszną zupę z tofu! Sekretem zupy ostro-kwaśnej oprócz aromatycznych przypraw, takich jak imbir, jest również sos Sambal Oelek, który w 89% składa się z chili. Nawet mała łyżeczka tego dodatku może całkowicie odmienić danie i dodać mu wyrazistości.
Jak urozmaicić tradycyjną kuchnię, żeby dania były bardziej rozgrzewające?
Z pomocą przychodzą… przyprawy! Imbir, wasabi, chili, pieprz syczuański – kuchnia azjatycka jest bogata w składniki, po których od razu robi się cieplej 😉
Pieprz syczuański to jedna z ważniejszych przypraw kuchni chińskiej. Oprócz ostrości charakterystycznej dla pieprzu, w przyprawie tej można poczuć jeszcze niezwykły, cytrynowy aromat. Świetnie sprawdzi się w daniach z kurczakiem czy kaczką, a także idealnie podkreśli smak warzyw, ryżu i makaronu. Ciekawostką jest to, że pieprz syczuański wchodzi w skład chińskiej przyprawy pięciu smaków.
Z kolei kuchnia japońska nie obejdzie się bez wasabi ! Ten nieodłączny towarzysz sushi to bardzo ostry japoński chrzan o charakterystycznym zielonym kolorze. Jego intensywny smak i aromat wykorzystuje się również jako dodatek do owoców morza, zup czy dań mięsnych.
W jesienne dni z pomocą przychodzi również kuchnia tajska. Zamiast ketchupu warto spróbować ostrzejszego sosu. Wszystkim miłośnikom pikantnych dań na pewno dobrze znany jest sos sriracha , który przygotowuje się z przetartych papryczek chili. Sriracha jest bardzo ważnym składnikiem kuchni tajskiej, która bogata jest w aromatyczne i rozgrzewające przyprawy.
Jeśli nigdy nie próbowaliście sosu sriracha, a macie ochotę – na początek polecamy chrupiącą i pikantną przekąskę o tym smaku. Prażony bób sriracha to wyrazista przekąska, która z powodzeniem może zastępować chipsy, a w dodatku jest zdecydowanie zdrowsza 🙂
A jakie są Twoje ulubione rozgrzewające dania?