Sos sojowy receptura i zastosowanie House of Asia

Sos sojowy- receptura i zastosowanie

Obok makaronu, ryżu i różnorodnych przypraw sosy sojowe to jeden z najważniejszych składników kuchni azjatyckiej. To dzięki nim potrawy nabierają unikalnego, orientalnego charakteru. Gwarancją udanego dania jest umiejętność wyboru dobrego sosu sojowego, który nada potrawie jedyną w swoim rodzaju harmonię smaków. Dobry sos sojowy ma ciemno-brązowy kolor, aromatyczny zapach oraz słony i lekko słodki posmak.
Nie trzeba być wykształconym kucharzem, aby móc czerpać z korzyści, jakie daje wykorzystywanie sosu sojowego w kuchni. Wystarczy odrobina chęci i otwartości na nowe smaki, a goście będą zdumieni nową potrawą.

Oryginalna receptura sosu sojowego House of Asia

Oryginalna receptura sosu sojowego pochodzi z Chin i sięga wielu tysięcy lat. Początkowo zawierał on ryby, dziś podstawowym składnikiem jest soja. W ofercie House of Asia znajduje się kilka oryginalnych sosów sojowych pochodzących z Chin. Sosy są naturalnie warzone – według pradawnej receptury, a co najważniejsze są zdrowe. Nie zawierają genetycznie modyfikowanej soi, sztucznych dodatków i glutaminianu sodu – są doskonałą alternatywą dla soli. Każdy kto dba o swoje zdrowie powinien mieć w kuchni dobry sos sojowy!

Sosy sojowe w ofercie House of Asia

Sos sojowy ciemny

Sos sojowy ciemny 150 ml House of Asia

Tradycyjna chińska receptura warzenia trochę inna od produkcji sosu jasnego. Proces fermentacji trwa dłużej niż w przypadku jasnego sosu sojowego – może trwać nawet do 2 lat. W porównaniu do sosu jasnego jest ponadto bardziej gęsty i esencjonalny (ma bardziej cierpki smak).

Sos sojowy ciemny skład: soja 35 %, woda, sól, barwnik: E 150a, mąka pszenna, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa.
Barwnik E 150a jest to karmel, tzw. palony cukier.
Dostępna pojemność 150 ml i 625 ml.

Sos sojowy jasny

Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Oryginalny, poddany naturalnej fermentacji chiński sos sojowy o delikatnym aromacie. Charakteryzuje się krótszym czasem warzenia (od 2 do 9 miesięcy) oraz rzadszą konsystencją niż ciemniejsze odmiany.

Sos sojowy jasny skład: woda, soja 34 %, sól, mąka pszenna, cukier.
Dodatek cukru ma za zadanie wzbogacić walory smakowe produktu.
Dostępna pojemność 150 ml i 625 ml.

Bezglutenowy sos sojowy jasny

Bezglutenowy sos sojowy jasny 150 ml House of Asia

Dzięki zamianie pszenicy na kukurydzę, sos sojowy nie zawiera glutenu. Polecany jest jako alternatywa tradycyjnego sosu sojowego dla osób będących na diecie bezglutenowej.

Sos sojowy jasny bezglutenowy skład: woda, ziarna soi 35 %, sól, skrobia kukurydziana
Dostępna pojemność: 150 ml.

Jaki sos sojowy wybrać?

Sos sojowy jasny to niezastąpiony składnik, który podkreśli smak delikatnych mięs, ryb, zup, sosów i dań warzywnych. Idealnie sprawdza się do różnorodnych dań z kurczaka. Można go stosować zamiennie z japońskim sosem sojowym, gdyż ma równie lekką, dość rzadką konsystencję. Używa się go do uzyskania łagodnego, orientalnego smaku, również w daniach z owocami morza.

Sos sojowy ciemny doskonale nadaje się do marynowania wieprzowiny i wołowiny, doprawiania ciemnych sosów oraz jako dodatek do sajgonek – sam lub w połączeniu z sosem rybnym. Należy pamiętać, że ciemny sos sojowy może wpłynąć na zmianę barwy dania. Można spróbować również połączenia sosu sojowego z octem ryżowym oraz ze słodkim sosem chili lub imbirem. Podczas doprawiania dań, należy pamiętać, aby dodawać ten sos na końcu przygotowywania potrawy, ponieważ może on zdominować smak całego dania.

Do jakich potraw stosować sos sojowy?

Z uwagi na tzw. smak umami sos sojowy staje się uniwersalną i do tego zdrową przyprawą, mogącą zastąpić popularne przyprawy w płynie. Sos sojowy idealnie nadaje się do kurczaka, makaronu, marynat, ale również do doprawiania zup i sosów.  Bardzo dobrze pasuje do szparagów oraz licznych dań z marchewką, pietruszką lub kalafiorem. Świetnie sprawdza się jako dodatek do polskich dań np. zupy pomidorowej czy kotletów mielonych.

Oto kilka pomysłów na wykorzystanie sosu sojowego:

Kurczak w sosie teriyaki

Kurczak w sosie teriyaki House of Asia

Smażona wieprzowina z warzywami na ostro

wieprzowina z warzywami na ostro house of asia

Polędwiczki wieprzowe z makaronem Vermicelli i warzywami

Polędwiczki wieprzowe z makaronem Vermicelli i warzywami House of Asia

Wegetariański makaron Chow Mein z grzybami Mun

Wegetariański makaron Chow Mein z grzybami Mun House of Asia

Wróć do poprzedniej strony

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 3 / 5. Ilość głosów: 2

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

PRODUKTY POWIĄZANE

 

NASZE MARKI