Jak ugryźć azjatyckie makarony? House of Asia

Jak ugryźć azjatyckie makarony

Makaron znany jest nam jako to dobro narodowe Włoch, jednak chińska tradycja makaronowa sięga 4 tysięcy lat. Najstarsze odkrycie archeologiczne ponad pół metrowego makaronu miało miejsce właśnie w Chinach, w osadzie nad brzegiem Żółtej Rzeki.

W Azji makaron jest obok ryżu drugim podstawowym składnikiem dań. Powstaje z wody i praktycznie każdej skrobi. Kultura jedzenia makaronu we Włoszech i Azji jest nieco inna ponieważ w odróżnieniu do Włochów, którzy głównie zalewają makaron pomidorowymi sosami,  Azjaci podają makaron z aromatycznymi bulionami, w wersji smażonej z warzywami i mięsem, a dodawane do nich „sosy” znacząco różnią się od tych włoskich…

Różnorodność bezglutenowych makaronów w Tajlandii 

Ryżowy wytwarzany z mąki ryżowej, wody i soli, idealnie chłonie smaki. Ważne, żeby go dobrze przygotować. Tajowie często moczą makaron przez przygotowanie i do pad thai dodają lekko twardy, żeby wchłonął smaki z dania. Dzięki tej technice, makaron wchłania sos i smaki dania zamiast chłonąć dużą ilość bezsmakowej wody.  Sprawdza się też doskonale jako dodatek do bulionów i rosołu – sprawdźcie dlaczego warto taki ciepły, pełnowartościowy rosół zjeść na śniadanie.

Vermicelli z fasoli mung – delikatny, sycący – pasuje do sałatek, sajgonek,  zup i dań stir fry. Fasola mung zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego białka oraz witaminy z grupy A, B, C i E oraz sole mineralne.

Makaron ryżowy z tapioka i zieloną herbatąwyrabiany z mąki z ryżu brązowego powoduje, jest bardzo sycący, a zielona herbata nadaje mu wyjątkowego smaku. Sprawia, że danie ma piękny zieloy kolor, świetnie smakuje jedzony na zimno i na ciepło.

Chińskie smaki

Podstawą makaronowego repertuaru są makarony pszenne

Mie  – wyróżnia się dużą zawartością białka, dzięki czemu dostarcza energii na parę godzin. Szybko się gotuje i jest niezastąpiony do zup oraz dań z Wok -a.

Chow Mein – podobnie jak Mie ma dużą zawartość białka, podawany najczęściej w postaci popularnego dania o tej samej nazwie „Chow mein” – smażonego dania z warzywami i mięsem, z dodatkiem aromatycznych sosów np.: hoisin, miód z czosnkiem, chili.

Ryżowy makaron vermicelli – powstaje z mąki ryżowej i wody, jest delikatny i cieniutki. Szybko się gotuje.

Japońskie preferencje

Popularnym makaronem jest ramen – wariacji na temat tej potrawy o tej samej nazwie, które makaron jest nieodzownym elementem, jest niezliczenie wiele. Jest źródłem białka. Jednak Japończycy kochają udon, gryczany soba oraz gruby makaron pszenny udon.

Soba  o charakterystycznym szarobury kolorze, który uzyskuje dzięki mieszance mąki gryczanej i pszennej. Najczęściej podawany jest na zimno jako dodatek do sosów lub na ciepło w zupie.

Udon to grube nitki makaronu otrzymuje się z mąki pszennej, może mieć okrągły lub płaski kształt. To podstawowy dodatek do ciepłego bulionu.

Makrony azjatyckie to również świetny dodatek lub zamiennik do naszych tradycyjnych polskich potraw. Jego zastosowanie to tylko kwestia naszej wyobraźni, żeby ją pobudzić zajrzyjcie do naszej zakładki z przepisami.

Wróć do poprzedniej strony

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 3

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Makaron instant pszenny 100g House of Asia

Makaron instant pszenny 100g

Nowość
Bestseller
Makaron instant pszenny 200g House of Asia

Makaron instant pszenny 200g

Nowość
Bestseller
Makaron Chow Mein 250g House of Asia

Makaron Chow Mein 250g

Nowość
Bestseller
Makaron jajeczny 250g House of Asia

Makaron jajeczny 250g

Nowość
Bestseller
Makaron Mie 250g House of Asia

Makaron Mie 250g

Nowość
Bestseller
Makaron Mie pszenny 250g House of Asia

Makaron Mie pszenny 250g

Nowość
Bestseller
Makaron z batatów 200g House of Asia

Makaron z batatów 200g

Nowość
Bestseller
Makaron Ramen 300g House of Asia

Makaron Ramen 300g

Nowość
Bestseller
Makaron Ramen świeży 200g House of Asia

Makaron Ramen świeży 200g

Nowość
Bestseller
Makaron Udon 300g House of Asia

Makaron Udon 300g

Nowość
Bestseller
Makaron Udon świeży 200g House of Asia

Makaron Udon świeży 200g

Nowość
Bestseller
Makaron Soba 300g House of Asia

Makaron Soba 300g

NASZE MARKI