Zadbaj o odporność z Medycyną Chińska

Tradycyjna Medycyna Chińska (TCM) od setek lat oferuje nam liczne tajniki związane z utrzymaniem zdrowia zarówno fizycznego jak i psychicznego. Nic więc dziwnego, że w tak decydującym dla zdrowia aspekcie jakim jest nasza odporność również możemy zaczerpnąć kilka przydatnych rad.

Od początku..

Główna koncepcja filozofii Wschodu to Qi (czi). Oznacza siłę życiową danej osoby, przedmiotu lub sytuacji. W chińskiej medycynie model systemu odpornościowego opiera się na tzw. obronnej Qi. Kiedy obronna Qi jest silna nie dochodzi do powstania chorób, których przyczyną może być przeniknięcie do organizmu wirusów, bakterii lub wpływ czynników pogodowych. Jeśli jednak Qi obronna jest osłabiona, z łatwością mogą rozwinąć się choroby takie jak przeziębienie czy grypa. Według TCM energia Qi wytwarzana jest ze składników odżywczych czerpanych z pożywania oraz wdychanego powietrza. Ten starożytny model pojmowania układu odpornościowego pokrywa się z naszą współczesną wiedzą, w której rozumiemy już związek między zdolnością przyswajania składników odżywczych  oraz wykorzystania tlenu jako czynnikach decydujących o sprawności funkcjonowania układu odpornościowego.

Jak zadbać o odporność?

W leczeniu przeziębień, infekcji górnych dróg oddechowych i grypy Tradycyjna Medycyna Chińska rekomenduje stosowanie pokarmów o działaniu napotnym, rozszerzającym pory skóry, jako skutecznej metodzie usuwania z ciała czynników chorobotwórczych. Do pokarmów tych zalicza się:

  • imbir oraz napary z imbiru,
  • pieprz kajeński,
  • rumianek,
  • mięta pieprzowa,
  • herbata z owoców dzikiej róży,
  • warzywne zupy z dodatkiem warzyw cebulowych, zupy z kaszami.

W początkowych stadiach przeziębienia polecany jest czosnek, gdyż posiada silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Ponadto wspomagająco na odporność zaleca się spożywanie pokarmów bogatych w bioflawonoidy, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, osłabiających układ odpornościowy. Do produktów tych należą:

  • kapusta,
  • papryka,
  • pietruszka,
  • marchew,
  • brokuł,
  • rzepa,
  • sok z cytryny,
  • grapefruit,
  • chrzan,
  • cebula
  • czosnek

Przede wszystkim dla uzyskania silnej odporności zarówno TCM jak i współczesna medycyna poleca spożywanie nieprzetworzonych pokarmów, pełnowartościowych, przede wszystkim warzyw, pełnych ziaren zbóż, niepozbawionych błonnika, bogatych w składniki mineralne i witaminy oraz ziół. Natomiast szczególnie osłabiająco na układ odpornościowy wpływa pożywienie obfitujące w cukry proste, jak np. słodycze, słodkie napoje; oczyszczone ziarna zbóż, jak np. biała mąka, wysokie spożycie soli, produktów mlecznych oraz przejadanie się. Według medycyny chińskiej są to produkty wyjątkowo śluzotwórcze, co sprzyja rozwojowi infekcji. W przypadku konieczności zastosowania antybiotyku, TCM dużą wagę przywiązuje do zadbania o odbudowę mikroflory jelitowej, gdyż od niej w dużej mierze zależy tempo odbudowy sprawności układu odpornościowego. Dlatego też polecane są produkty korzystnie wpływające na mikroflorę jelitową takie jak: kiszonki, zielone warzywa liściaste, zupa miso i probiotyki.

Przygotowała Monika Wodyczko – dietetyk kliniczny

Wszystkie aktualności

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

PRODUKTY POWIĄZANE

 

PRZEPISY

 
Smoothie bubble mango House of Asia

Smoothie bubble mango

Szaszłyki z kurczaka w paście chili i imbiru Praktykulinarni House of Asia

Szaszłyki z kurczaka w paście chili i imbiru

Tajska sałatka z krewetkami Tom Yum Gotuj z Diego House of Asia

Tajska sałatka z krewetkami Tom Yum

Grillowany łosoś w sosie teriyaki House of Asia

Grillowany łosoś teriyaki

Grillowany stek z antrykotu w marynacie galbi O’Food i sosu sojowego House of Asia

Grillowany stek z antrykotu w marynacie galbi i warzywami w sosie sojowym

Grillowane krewetki z ananasem w sosie śliwkowym Ros Thai Thai House of Asia

Grillowane krewetki z ananasem w sosie śliwkowym

Lemoniada imbirowa House of Asia Krosno

Lemoniada imbirowa

Chrupiące sajgonki z grzybami shiitake i sosem śliwkowym Kuchenny kodeks House of Asia

Chrupiące sajgonki z grzybami shiitake i sosem śliwkowym

Ramen z kurczakiem w panierce panko, nori, wakame i jajkiem House of Asia

Ramen z kurczakiem w panierce panko, nori, wakame i jajkiem

Chrupiące nuggetsy z kurczaka w panko House of Asia Praktykulinarni

Chrupiące nuggetsy z kurczaka w panko

Kurczak satay w kokosowej marynacie w sosie orzechowym Ros Thai Thai House of Asia

Kurczak satay w kokosowej marynacie w sosie orzechowym Ros Thai Thai

Jak zrobić soczyste piersi z kurczaka na grillu? House of Asia

Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka na grillu?

Jak zrobić sushi bake flymetothespoon House of Asia

Jak zrobić sushi bake?

Kotlet w panierce panko faszerowany jajkiem i grzybami shiitake

Kotlet w panierce panko faszerowany jajkiem i grzybami shiitake

Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków House of Asia

Pierś z kaczki po pekińsku z sałatką z buraków

Sałatka ziemniaczana z jackfruitem i sosem grzybowym House of Asia

Sałatka ziemniaczana z jackfruitem i sosem grzybowym

Mazurek z kremem tahini i marakują House of Asia Kuchenny Kodeks

Mazurek z kremem tahini i marakują

Jajka faszerowane grzybami shiitake House of Asia

Jajka faszerowane grzybami shiitake

Pasta jajeczna z awokado i grzybami House of Asia

Pasta jajeczna z awokado i grzybami słomkowymi

Żurek z grzybami shiitake House of Asia

Żurek z grzybami shiitake

Stir-fry z białą kiełbasą z grzybami shiitake w sosie tonkatsu House of Asia

Stir-fry z białą kiełbasą z grzybami fungus w sosie tonkatsu

Warzywa gotowane na parze w parowniku bambusowym House of Asia

Warzywa gotowane na parze w parowniku bambusowym

Dorsz gotowany na parze w parowniku bambusowym House of Asia

Dorsz gotowany na parze w parowniku bambusowym

Krewetki gotowane na parze w parowniku bambusowym House of Asia

Krewetki gotowane na parze w parowniku bambusowym

Żeberka wieprzowe gotowane na parze w parowniku bambusowym House of Asia

Żeberka wieprzowe gotowane na parze w parowniku bambusowym

Kurczak gotowany na parze w parowniku bambusowym House of Asia

Kurczak gotowany na parze w parowniku bambusowym

Vege kaczka po pekińsku Martyna Chomacka House of Asia

Vege kaczka po pekińsku

Kurczak stir fry z kiełkami mun Monika Molecka pysznieczyprzepysznie House of Asia

Kurczak stir fry z kiełkami mun

Wołowina w sosie hoisin Aleksandra Hamkało House of Asia

Wołowina w sosie hoisin

Kurczak 5 smaków Praktykulinarni House of Asia

Kurczak 5 smaków z warzywami i makaronem

Chrupiące tofu w sosie hoisin Rozkoszny House of Asia

Chrupiące tofu w sosie hoisin

Wrapy z kaczką i makaronem pszenno-gryczanym Karolina Smyk w Kuchni House of Asia

Wrapy z kaczką i makaronem Chow Mein pszenno-gryczanym

Chrupiący makaron z kurczakiem i grzybami shiitake Nietylkopasta House of Asia

Chrupiący makaron z kurczakiem i grzybami shiitake

Chrupiące krewetki w panierce panko z sosem hoisin Jakjalubiejesc House of Asia

Chrupiące krewetki w panierce panko z sosem hoisin

Azjatyckie pączki z nadzieniem mango Mientablog House of Asia

Azjatyckie pączki z nadzieniem mango

Wieprzowina w sosie ostrygowym Ola Kot House of Asia

Wieprzowina w sosie ostrygowym

Kurczak słodko-kwaśny z makaronem vermicelli Pysznie czy przepysznie House of Asia

Kurczak słodko-kwaśny z makaronem vermicelli

Słodko-kwaśne chrupiące tofu na puszystym ryżu Gotuj z Diego House of Asia

Słodko-kwaśne chrupiące tofu na puszystym ryżu

Chow Mein z wieprzowiną Czarna Wisienka House of Asia

Chow Mein z wieprzowiną w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak po chińsku z sosie grzybowym Jedz pysznie House of Asia

Kurczak po chińsku w sosie z grzybowym shiitake

Żeberka w sosie hoisin Nietylkopasta House of Asia

Żeberka w sosie hoisin z sałatką z makaronu ryżowego

Kurczak w sosie hoisin z kiełkami fasoli Mung House of Asia Smyk w kuchni

Kurczak w sosie hoisin z kiełkami fasoli Mung

Smażony ryż jaśminowy z omletem i sosem z grzybów Shiitake House of Asia MientaBlog

Smażony ryż jaśminowy z omletem i sosem z grzybów Shiitake

Kurczak generała Tso z kiełkami z fasoli Mung House of Asia JedzPysznie Anna Zyśk

Kurczak generała Tso z kiełkami z fasoli Mung

Makaron Chow Mein w sosie z grzybów shiitake House of Asia

Makaron Chow Mein w sosie z grzybów shiitake

Makaron mie z grzybami shiitake Kinga Kurcoń kuchennykodeks House of Asia

Makaron mie z grzybami shiitake

Sajgonki z kurczakiem i makaronem ryżowym Jak ja lubię jeść House of Asia

Sajgonki z kurczakiem i makaronem ryżowym

Kaczka po pekińsku House of Asia

Kaczka po pekińsku

Makaron Chow Mein z glazurowanym brokułem, papryką i chipsami z jarmużu Martyna Chomacka Master Chef House of Asia

Makaron Chow Mein z papryką i chipsami z jarmużu

Makaron chow Mein z chrupiącymi warzywami i grzybkami Shiitake House of Asia Rozkoszny

Makaron Chow Mein z chrupiącymi warzywami i grzybkami Shiitake

Grillowana kaczka po pekińsku House of Asia Smyk w Kuchni

Grillowana kaczka po pekińsku

Zupa azjatycka z wieprzowiną i makaronem Chow Mein Kodeks Kuchenny House of Asia

Zupa azjatycka z wieprzowiną i makaronem Chow Mein

Udka w sosie miodowo-imbirowym z makaronem Mie House of Asia Praktykulinarni

Udka w sosie miodowo-imbirowym z makaronem Mie

Ostro-kwaśna zupa z kurczakiem i grzybami shiitake House of Asia Czarna Wisienka

Ostro-kwaśna zupa z kurczakiem i grzybami shiitake

Smażony azjatycki ryż z krewetkami w ananasie House of Asia Gotuj z Diego

Smażony azjatycki ryż z krewetkami w ananasie

Makaron Chow Mein pszenno-gryczany ze smażonym tofu i nerkowcami House of Asia Mienta Blog

Makaron Chow Mein pszenno-gryczany ze smażonym tofu i nerkowcami

Japońsko-meksykańska deska przekąsek na sylwestra House of Asia Casa de Mexico

Japońsko-meksykańska deska przekąsek na sylwestra

Drink mango Collins z sokiem z limonki House of Asia

Drink mango Collins z sokiem z limonki

Makaron mie z wieprzowiną w sosie teryiaki House of Asia

Makaron mie z wieprzowiną w sosie teryiaki

Kokosowy sernik z markują House of Asia

Kokosowy sernik z marakują

Grillowane krewetki w kokosowym sosie chipotle House of Asia Casa de Mexico vanomano_

Grillowane krewetki w kokosowym sosie chipotle

Teriyaki chicken tacos House of Asia Casa de Mexico Jak ja lubię jeść

Teriyaki chicken tacos

Jak zrobić sushi w domu? House of Asia

Jak zrobić sushi w domu?

Przepis na zupę miso z tofu i wakame House of Asia

Zupa z miso

Poke bowl z łososiem teriyaki i mango House of Asia

Poke bowl z łososiem teriyaki i mango

Jak przygotować ryż do sushi? House of Asia

Jak przygotować ryż do sushi?

Tajskie czerwone curry z warzywami House of Asia

Tajskie czerwone curry z warzywami

Jak zrobić świąteczne temari sushi? House of Asia Praktykulinarni

Jak zrobić świąteczne temari sushi?

Hosomaki z łososiem przepis House of Asia

Hosomaki z łososiem

Pad thai z kurczakiem house of asia

Jak zrobić pad thai z kurczakiem?

Makaron chow mein z wieprzowiną House of Asia

Makaron chow mein z wieprzowiną

Indyk w sosie z pomarańczy i imbirem House of Asia

Indyk w sosie z pomarańczy i imbirem

Roladki z tortilli z chrupiącym kurczakiem w sosie Sriracha

Roladki z tortilli z chrupiącym kurczakiem w sosie Sriracha

Chrupiące hot-dogi sosem sriracha House of Asia

Chrupiące hot-dogi sosem Sriracha

Zupa dyniowa z czerwonym curry i chorizo House of Asia

Zupa dyniowa z czerwonym curry i chorizo

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym house of asia

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Halloween temari sushi z łososiem House of Asia

Halloween temari sushi

Czerwone curry z dynią House of Asia

Czerwone curry z dynią

Skrzydełka grillowane w sosie Sriracha House of Asia

Skrzydełka grillowane w sosie Hoisin i Sriracha

Zupa Tom Yum Kung z kurczakiem House of Asia

Zupa Tom Yum Kung z kurczakiem

Tajski deser mango sticky rice House of Asia

Tajski deser mango sticky rice

Panang Curry z szarpanym jackfruitem House of Asia

Panang curry z szarpanym jackfruitem

Rozgrzewające mango curry z dynią i krewetkami House of Asia

Rozgrzewające mango curry z dynią i krewetkami

Fresh spring rolls z sosem sweet chili House of Asia

Fresh spring rolls z sosem sweet chili

Ryż smażony z kurczakiem i warzywami House of Asia

Ryż smażony z kurczakiem i warzywami

Pad thai z krewetkami House of Asia

Pad thai z krewetkami

Makaron Vermicelli z grzybami mun i sosem ostrygowym House of Asia

Makaron Vermicelli z grzybami mun i sosem ostrygowym

Tosty z jajkiem w koszulce z sosem sriracha House of Asia

Tosty z jajkiem w koszulce z sosem Sriracha

Makaron po tajsku z krewetkami House of Asia Czarna Wisienka

Makaron po tajsku z krewetkami

Kurczak Holy Basil Nietylkopasta House of Asia

Kurczak Holy Basil

Warzywa w sosie ostrygowym House of Asia

Warzywa w sosie ostrygowym

Butter chicken Delicious Place House of Asia

Butter chicken

Zupa pho z grzybami słomkowymi House of Asia

Zupa pho z grzybami słomkowymi

Kokosowy sernik z limonkami na zimno House of Asia

Kokosowy sernik z limonkami na zimno

Orzeźwiający drink z mango, kokosem i musem malinowym House of Asia mientablog

Orzeźwiający drink z mango kokosem i musem malinowym

Makaron Chow Mein w sosie Kung Pao House of Asia

Makaron Chow Mein w sosie Kung Pao

Krewetki w panierce panko z sosem hoisin i nachosami House of Asia Marcin Kozicki Co dziś zjemy

Krewetki w panierce panko z sosem hoisin i nachosami

Domowe zapiekanki z sosem sriracha House of Asia

Domowe zapiekanki z sosem sriracha

Wrapy z wieprzowiną w panierce panko z sosem tonkatsu House of Asia Casa de Mexico food_square

Wrapy z wieprzowiną w panierce panko z sosem tonkatsu

Orzeźwiająca tajska sałatka z kurczakiem House of Asia

Orzeźwiająca tajska sałatka z kurczakiem

Zapiekanki z grzybami słomkowymi House of Asia

Zapiekanki z grzybami słomkowymi

Pulpeciki drobiowe z sosem z grzybów shiitake House of Asia Praktykulinarni

Pulpeciki drobiowe z sosem z grzybów Shiitake

Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami House of Asia Czarna Wisienka

Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami

Kotlet schabowy w panierce panko i sosem Tonkatsu House of Asia

Kotlet schabowy w panierce panko z sosem Tonkatsu

Chłodnik z botwiny z krewetkami i szparagami House of Asia

Chłodnik z botwiny z krewetkami i szparagami

Gołąbki z młodej kapusty w sosie czerwonym curry House of Asia Flymetpthespoon

Gołąbki z młodej kapusty w sosie czerwonym curry

Futomaki z łososiem, szparagami i pastą wasabi House of Asia Flymetothespoon

Futomaki z łososiem, szparagami i pastą wasabi

Kokosowy pudding z tapioki i musem truskawkowym House of Asia

Kokosowy pudding z tapioki i musem truskawkowym

Wege burger z szarpanym jackfruitem i sosem teriyaki House of Asia Flymetothespoon

Wege burger z szarpanym jackfruitem i sosem teriyaki

Kokosowe mango lassi House of Asia Flymetothespoon

Kokosowe mango lassi

Sałatka z grillowanym halloumi i sosem sojowym House of Asia Flymetothespoon

Sałatka z grillowanym halloumi i sosem sojowym

Grillowane skrzydełka BBQ House of Asia Flymetothespoon

Grillowane skrzydełka BBQ

Tajska sałatka z szarpanym jackfruitem House of Asia

Tajska sałatka z szarpanym jackfruitem

Grillowany zielony jackfruit w sosie Teryiaki House of Asia

Grillowany zielony jackfruit w sosie Teryiaki

Japońskie placuszki okonomiyaki z banana blossom House of Asia

Japońskie placuszki okonomiyaki z banana blossom

Japońska sałatka z grzybami fungus House of Asia

Japońska sałatka z grzybami fungus

Przepis na orzeźwiający drink Papaya mojito Czarna Wisienka House of Asia

Orzeźwiające papaya mojito

Wege burger z szarpanym jackfruitem i sosem sriracha Flymetothespoon House of Asia

Wege burger z szarpanym jackfruitem i sosem sriracha

Szaszłyki z wieprzowiny i grzybów shiitake House of Asia

Grillowane szaszłyki z wieprzowiny i grzybów shiitake

Ramen z wędzonym boczkiem i grzybami słomkowymi House of Asia

Ramen z wędzonym boczkiem i grzybami słomkowymi

Krem z batatów z mleczkiem kokosowym i imbirem House of Asia

Krem z batatów z mleczkiem kokosowym i imbirem

Kurczak katsu w panierce panko Praktykulinarni

Kurczak katsu w panierce panko

Żurek z mleczkiem kokosowym i grzybami słomkowymi

Żurek z mleczkiem kokosowym i grzybami słomkowymi

Kaczka w sosie Hoisin z czarną porzeczką House of Asia

Kaczka w sosie Hoisin z czarną porzeczką

Makaron soba z kurczakiem i grzybami słomkowymi House of Asia

Makaron soba z kurczakiem i grzybami słomkowymi

Miso ramen z tofu i grzybami shiitake House of Asia Flymetothespoon

Miso ramen z tofu i grzybami shiitake

Sushi bowl z łososiem i tykwą kampio House of Asia Praktykulinarni

Sushi bowl z łososiem i tykwą kampio

Tropikalny koktajl mocy House of Asia

Tropikalny koktajl mocy

Mozzarella sticks w panierce panko House of Asia

Mozzarella sticks w panierce panko

Zielony jackfruit z pastą tikka masala House of Asia

Zielony jackfruit z pastą tikka masala

Pieczony bakłażan w sosie unagi Flymetothespoon House of Asia

Pieczony bakłażan w sosie unagi

Kokosowy pudding chia z pulpą mango i jagodami House of Asia

Kokosowy pudding chia z pulpą mango i jagodami

Grzybowe stir-fry z ryżem jaśminowym House of Asia Flymetothespoon

Grzybowe stir-fry z ryżem jaśminowym

Bułeczki bao bao z szarpanym jackfruitem i pastą chili House of Asia Karolina Kos

Bułeczki bao bao z szarpanym jackfruitem i pastą chili

Kokosowy pudding chia z musem z papai Flymetothespoon House of Asia

Kokosowy pudding chia z pulpą z papai

Szybka zupa Pho House of Asia

Szybka zupa Pho

Wegańskie fish and chips z kwiatów bananowca House of Asia Praktykulinarni

Wegańskie fish and chips z kwiatów bananowca

Tofu teriyaki bowl House of Asia

Tofu teriyaki bowl

Wegański butter chicken z tofu House of Asia

Wegański butter chicken z tofu

Kurczak w sosie teriyaki z makaronem mie House of Asia

Kurczak w sosie teriyaki z makaronem mie

Wegański Pad Thai z kwiatem bananowca House of Asia Praktykulinarni

Wegański Pad Thai z kwiatem bananowca

Deser mango sticky rice House of Asia

Deser mango rice

Tikka Masala z jackfruitem i ciecierzycą Edyta Dyduch House of Asia

Tikka Masala z jackfruitem i ciecierzycą

Makaron stir fry Snow Fungus z jackfruitem Edyta Dyduch House of Asia

Makaron stir fry Snow Fungus

Seleryba w panierce panko House of Asia Praktykulinarni

Seleryba w panierce panko

Wegetariańskie sajgonki z grzybami mun House of Asia Praktykulinarni

Wegetariańskie sajgonki z tofu i grzybami mun

Domowe kimchi – przysmak z Korei House of Asia Praktykulinarni

Domowe kimchi – przysmak z Korei

Łosoś w migdałach z musem mango i sokiem z limonki House of Asia Fly Me to the spoon

Łosoś w migdałach z musem mango i sokiem z limonki

Makaron z tofu i sosem z grzybów shiitake House of Asia

Makaron z tofu i sosem z grzybów shiitake

Jak zrobić Temari sushi? Praktykulinarni House of Asia

Jak zrobić Temari sushi?

Stir-fry orzechowo-tamaryndowy z tofu Flymetothespoon House of Asia

Stir-fry orzechowo-tamaryndowy z tofu

Kurczak Kung Pao z cukinią i ryżem House of Asia

Kurczak Kung Pao z cukinią i ryżem

Makaron stir-fry z tofu i warzywami w sosie z grzybów shiitake House of Asia

Makaron stir-fry z tofu i warzywami w sosie z grzybów shiitake

Zupa pho z wołowiną i grzybami schiitake Edyta Dyduch House of Asia

Zupa pho z wołowiną i grzybami shiitake

Tofu satay z pastą bulgogi i sosem orzechowym Czarna Wisienka House of Asia

Tofu satay z pastą bulgogi i sosem orzechowym

Krewetki w sosie maślano-winnym z trawą cytrynową House of Asia

Krewetki w sosie maślano-winnym z trawą cytrynową

Zielone curry z warzywami i pastą z kolendry Karolina Kos House of Asia

Zielone curry z warzywami i pastą z kolendry

Płatki quinoa z mleczkiem kokosowym i owocami House of Asia

Płatki quinoa z mleczkiem kokosowym i owocami

Krem z kukurydzy z żółtym curry

Krem z kukurydzy z żółtym curry

Rozgrzewająca zupa dyniowa z pastą chili Edyta Dyduch House of Asia

Rozgrzewająca zupa dyniowa z pastą chili

Pad Thai z krewetkami i jackfruitem szarpanym House of Asia

Pad Thai z krewetkami i jackfruitem szarpanym

Zupa Pho z tofu i boczniakami Praktykulinarni House of Asia

Zupa Pho z tofu i boczniakami

Gofry z kokosową bitą śmietaną i owocami fly me to the spoon Yummity House of Asia

Gofry z kokosową bitą śmietaną i owocami

Koktajl kokosowy z pulpą bananową Quality Food House of Asia

Koktajl kokosowy z pulpą bananową

Koreańskie bulgogi z zielonym jackfruitem szarpanym House of Asia Prakrtykulinarni

Koreańskie bulgogi z zielonym jackfruitem szarpanym

Nasi Goreng z kurczakiem i ryżem jaśminowym Praktykulinarni House of Asia

Nasi Goreng z kurczakiem i ryżem jaśminowym

Mini burgerki z panierowanym dorszem, szpinakowym krążkiem i sosem Sriracha Marcin Kozicki Co dziś zjemy House of Asia Yummity

Mini burgerki z panierowanym dorszem, szpinakowym krążkiem i sosem Sriracha

Wieprzowina Moo Shu w plackach mandaryńskich Edyta Dyduch House of Asia

Wieprzowina Moo Shu w plackach mandaryńskich

Onigiri z tuńczykiem i łososiem przepis House of Asia

Onigiri z tuńczykiem i łososiem

Bibimbap z wołowiną i pastą chili Edyta Dyduch House of Asia

Bibimbap z wołowiną i pastą chili

Makaron Udon z kurczakiem w sosie mango-chili Marcin Kozicki House of Asia

Makaron Udon z kurczakiem w sosie mango-chili

Niebiański sernik jaglany z pulpą mango Aleksandra Markowska House of Asia

Niebiański sernik jaglany z pulpą mango

Ramen z kaczki Marcin Kozicki Co dziś zjemy House of Asia

Ramen z kaczki

Jak zrobić wegańską śmietanę House of Asia

Jak zrobić wegańską bitą śmietanę?

Ryż smażony z krewetkami i mango House of Asia

Ryż smażony z krewetkami i mango

Mus czekoladowo-kokosowy z pastą chili House of Asia Kara Czarna Wisienka

Mus czekoladowo-kokosowy z pastą chili

Szaszłyki z kurczakiem i ananasem w chili

Szaszłyki z kurczakiem i ananasem w chili

kurczak w tempurze

Kurczak w tempurze z sosem sojowym i wasabi

Bułeczki bao z kurczakiem i piklowaną cebulą House of Asia

Bułeczki bao z kurczakiem i piklowaną cebulą

Truskawkowa margarita z sokiem z limonki House of Asia

Truskawkowa margarita z sokiem z limonki

Japoński omlet tamago House of Asia

Japoński omlet tamago

Lody z mleczkiem kokosowym i marakują House of Asia

Lody z mleczkiem kokosowym i marakują

Truskawkowe mojito bezalkoholowe z sokiem limonki House of Asia

Truskawkowe mojito bezalkoholowe

Zupa laksa z kurczakiem i makaronem ryżowym House of Asia

Zupa laksa z kurczakiem i makaronem ryżowym

Wegański sernik na zimno z markują i mango Edyta Dyduch House of Asia

Wegański sernik na zimno z markują i mango

Pieczywo czosnkowe z pastą yuzu House of Asia

Pieczywo czosnkowe z pastą yuzu

Kanapki z boczniakami i sosem sriracha house of asia

Kanapki z boczniakami i sosem sriracha

Kurczak w sosie z czarnego pieprzu House of Asia

Kurczak w sosie z czarnego pieprzu

Burger z kurczakiem i pieczarkami portobello Praktykularni House of Asia

Burger z kurczakiem i pieczarkami portobello

Hummus z pieczonej pietruszki z grzybami shitake i prażonym sezamem House of Asia

Hummus z pieczonej pietruszki z grzybami shitake i prażonym sezamem

Sałatka z wakame i rzodkiewką House of Asia

Sałatka z wakame i rzodkiewką

Makaron chow mein z kurczakiem i pastą kantońską stir-fry House of Asia

Makaron chow mein z kurczakiem i pastą kantońską stir-fry

Wegetariańska Tikka masala z zielonym jackfruitem House of Asia

? Tikka masala z zielonym jackfruitem

Grillowane skrzydełka z pikantnym sosem majonezowym House of Asia

Grillowane skrzydełka z pikantnym sosem majonezowym

Grillowana karkówka z sosem Sriracha i pastą chili House of Asia

Grillowana karkówka z sosem Sriracha i pastą chili

Grillowany kurczak po tajsku z ananasem Karolina S,yk House of Asia Tefal

Grillowany kurczak po tajsku z ananasem

Makaron udon z tofu i fasolką House of Asia

Makaron udon z tofu i fasolką

Grillowany filet z dorady w sosie sojowym House of Asia

Grillowany filet z dorady w sosie sojowym

Krewetki w panierce panko i w sosie teriyaki House of Asia

Krewetki w panierce panko i w sosie teriyaki

Wegańskie sushi maki z tykwą i rzodkwią marynowaną House of Asia

Sushi maki z tykwą i rzodkwią marynowaną

NASZE MARKI