Krewetki w czerwonym curry
Każdy, kto spróbował chociaż raz tego przepisu będzie sięgał po niego częściej. Danie to jest jednym z popularnych potraw kuchni tajskiej. Głównym składnikiem przepisu jest czerwone curry o średni stopiniu ostrości, które dodaje daniom przyjemnie pikantnego smaku. Przygotowanie tego pysznego dania zajmie Wam zaledwie 15 minut.
Liczba porcji: 2
Czas: 15 minut
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 12 krewetek; obrane i oczyszczone
- 8 plastrów ananasa; pokrojone w małe kawałki
- 400 ml mleczka kokosowego 5-7%
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sok z 1 limonki
- 5 liści kaffiru
- 1/2 pęczka kolendry; drobno pokrojony
- 160 g ryżu jaśminowego
- 1 łyżka cukru kokosowego
Sposób przygotowania
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj pastę curry i smaż do uwolnienia się aromatu.
- Dodaj krewetki, wymieszaj z pastą i dopraw sosem rybnym oraz cukrem kokosowym.
- Smaż przez 3 minuty.
- Wlej mleczko i zagotuj.
- Dodaj ananasa, sok z limonki, liście kaffiru oraz kolendrę, wymieszaj i całość gotuj przez 3 minuty.
- Krewetki podaj z ryżem jaśminowym.
- Do smaku możesz całość posypać kolendrą.