House of Asia
Łosoś w sosie curry House of Asia

Łosoś w sosie curry

15 min
2 porcje
lekko pikantne
Ryba Łosoś Warzywa Ryż Tajska do 15 minut

Egzotyka na Twoim stole w zaledwie 15 minut! Łosoś w aromatycznym sosie Massaman curry z dodatkiem dyni, kolendry i mleczka kokosowego to szybkie, a jednocześnie wyrafinowane danie. Dzięki delikatnej ostrości idealnie nadaje się na codzienny obiad, który smakuje jak z najlepszej azjatyckiej restauracji. Serwuj z ryżem jaśminowym i rozkoszuj się każdą porcją!

5 / 5. Ilość głosów: 256

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 2 łyżki Sosu rybnego House of Asia
  • 400 ml Mleczka kokosowego 16-19% UHT Kara lub Mleczka kokosowego 17-19% House of Asia
  • 2 łyżki Pasty Massaman curry House of Asia
  • 300 g łososia, filet
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 300 g dyni hokkaido pokrojonej w niedużą kostkę
  • garść dymki drobno pokrojonej
  • garść kolendry drobno pokrojonej
  • 1 limonka
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

Do podania ugotowany Ryż jaśminowy Lotos

Sposób przygotowania

  1. Filet z łososia pokrój na 2 porcje, posyp solą, pieprzem oraz startą skórką z limonki. Smaż na patelni po około 3 minuty z każdej strony.
  2. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj dynię oraz pastę red curry. Wymieszaj i smaż całość przez około 2 minuty. Po tym czasie dodaj mleczko kokosowe, kolendrę i dokładnie wymieszaj, tak aby pasta się rozpuściła. Gotuj na małym ogniu, do momentu, aż dynia zmięknie. Mieszaj od czasu do czasu. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody. Pod koniec dopraw do smaku sosem rybnym i sokiem z limonki.
  3. Gotowy sos curry podawaj z ryżem i posiekaną dymką. Na górze wyeksponuj usmażoną osobno porcję łososia.

Tu kupisz nasze produkty