Poke bowl z makaronem Udon i kurczakiem w sezamie
Poke bowl – potrawa, która tradycyjnie składa się z gorącego ryżu, zimnej ryby oraz kolorowych warzyw i dodatków. Jej kompozycja sprawia, że na sam widok robisz się głodny. Składniki są układane w apetyczny i estetyczny sposób. Potrawa zyskała popularność na całym świecie i wiele modyfikacji.
Nasze poke bowl to właśnie inspiracja Fusion, w której rybę zastępuje kurczak, a ryż makaron udon. Smak potrawy dopełniają warzywa dostępne w każdej Polskiej kuchni czyli cebula, brokuły i marchew. Niezwykle proste danie, idealne na lunch.
Liczba porcji: 1
Czas: 25 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 150 g Makaronu Udon House of Asia
- 1 łyżka Białego i czarnego sezamu House of Asia
- 1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 100 g piersi z kurczaka
- 20 g szpinaku
- 60 g blanszowanego brokuła
- 60 g marchewki, pokrojonej w cienkie paseczki
- 0,5 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie piórka, zamarynowanej w soku z cytryny
- Sok z połowy cytryny
- 1 łyżka oleju do smażenia
SOS
- 2 łyżki Octu ryżowego House of Asia
- 2 łyżeczki Sosu ostrygowego House of Asia
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Mięso pokrój wzdłuż na grube paski, zamarynuj w sosie sojowym przez ok 15 minut, następnie obtocz w sezamie i smaż na oleju ok 6-7 minut, obracając co minutę.
3. Pokrojoną w piórka cebulę marynuj przez ok 10 minut w soku z cytrny.
4. W misce ułóż kolejno makaron, szpinak, pokrojonego kurczaka, brokuł, marchew, cebulę.
5. Składniki sosu wymieszaj ze sobą i polej miskę chwilę przed podaniem.