Poke bowl z makaronem Vermicelli i krewetkami
Potrawa serwowana na Hawajach jako przekąska to hit kulinarny, który zagościł również w Polsce. Przez mieszkańców tropikalnych wysp przygotowywana jest na bazie ciepłego ryżu, zimnej ryby, lokalnych warzyw i owoców. Coraz częściej jednak poke bowl stanowi inspirację do przygotowania znacząco różniących się połączeń. Nasz poke bowl to zestawienie delikatnie podsmażonych krewetek z makaronem Vermicelli oraz owoców i warzyw.
Liczba porcji: 1
Czas: 25 min
Ostrość:
Ostre
Składniki
- 40 g Bezglutenowy makaron Vermicelli z fasoli Mung House of Asia
- 2 łyżki Czerwonej pasty curry House of Asia
- 1 łyżka orzeszków ziemnych niesolonych
- 5 obranych krewetek
- 5-6 plasterków cukinii, wyciętych obieraczką wzdłuż cukinii, zamarynowanych w soku z cytryny
- 30 g czerwonej kapusty, drobno posiekanej i zamarynowanej w soku z cytryny
- sok z 1 cytryny
- 0,5 mango, pokrojonego w cienkie plasterki
- sól, pieprz do smaku
- kolendra, chili, limonka do dekoracji
SOS
- 1 łyżka Soku z limonki House of Asia
- 1 łyżeczka Sosu rybnego House of Asia
- 0,5 łyżki posiekanej kolendry
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 cm posiekanego chili
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Pastę curry rozpuść na patelni w 100 ml wody. Do powstałego sosu wrzuć krewetki i gotuj ok. 2 minuty.
3. Kapustę i cukinię zamarynuj ok 10 minut w soku z cytryny z odrobiną soli.
4. W misce ułóż kolejno makaron, krewetki, kapustę, cukinię zwiniętą w ruloniki i mango.
5. Przygotowaną miskę udekoruj orzeszkami ziemnymi, kolendrą, limonką i chili.
6. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej miskę chwilę przed podaniem.