Grzyby to niezwykle aromatyczny składnik wielu potraw. Szczególne miejsce i znaczenie mają w kuchni azjatyckiej, gdzie oprócz właściwości odżywczych przypisywane im są właściwości lecznicze. Grzyby mun wyróżniają się intensywną chrupkością, a także tym, że rewelacyjnie wchłaniają smak i zapach potrawy. Są znakomite do dań z woka, zup i sałatek. Świetnie komponują się także z ostrymi przyprawami. Grzyby mun w ofercie House of Asia występują w wygodnej formie pokrojonych już kapeluszy, co znacznie ułatwia przygotowanie potrawy. Dostępne są w dwóch gramaturach: 30 g i 200 g.
Grzyby Mun – bogactwo błonnika
Błonnik pokarmowy, czyli inaczej nie ulegające strawieniu włókno pokarmowe jest niezwykle ważnym składnikiem codziennej diety. Jego głównym zadaniem jest usprawnienie pracy jelit. Niedobór błonnika w diecie może prowadzić do problemów jelitowych, zaburzeń wchłaniania, spadku odporności, a nawet przyczynić się do rozwoju chorób autoimmunologicznych. Bogatymi w błonnik produktami są kasze, rośliny strączkowe, warzywa i owoce, a także grzyby. Grzyby mun są niezwykle cennym źródłem tego składnika – zawierają aż 70 g błonnika na 100 g produktu!
Znaczenie błonnika w organizmie jest bardzo wszechstronne, pomaga on m.in. w:
- redukcji zbędnych kilogramów,
- wydłużaniu odczucia sytości po posiłku,
- usuwaniu zaparć i zapobieganiu biegunkom,
- przywróceniu równowagi mikrobiotycznej np. po antybiotykoterapii
- procesie wchłaniania składników mineralnych,
- obniżaniu poziomu tzw. złego cholesterolu we krwi.
Grzyby mun – bezglutenowe i wegańskie
Grzyby mun doskonale nadają się do spożycia przez osoby będące na diecie wegańskiej i bezglutenowej. Świetnie podkreślają smak i aromat potraw, często stanowiąc znakomitą alternatywę dla potraw z mięsem. Dzięki swojej sprężystości i chrupkiej konsystencji wzbogacają teksturę posiłku urozmaicając wegańską dietę.
Grzyby mun i ich niezwykłe właściwości
W medycynie chińskiej grzyby (w tym również mun) często określane są jako eliksir życia – uważa się, że są w stanie zapewnić zdrowie i długowieczność. Grzyby mun przyczyniając się do łagodzenia kaszlu, przeziębień, bólu zębów czy brzucha. Korzystnie działają na psychikę oraz wzmacniają system immunologiczny .Charakteryzują się wysoką zawartością białka i minerałów, w tym potasu, który obniża poziom ciśnienia krwi oraz niacyny – kojącej nerwy. Dodatkowo stymulują układ odpornościowy do walki z patogenami, a nawet komórkami nowotworowymi.
Warto sięgać po bogactwo smaków i niezliczone możliwości wykorzystania jakie zapewniają nam grzyby mun. Zyskamy przy tym nie tylko bardzo atrakcyjne dania, lecz przede wszystkim mnóstwo wartości odżywczych.