Wegetariański makaron Chow Mein z grzybami Mun House of Asia

Grzyby Mun wartościowym składnikiem diety

Grzyby to niezwykle aromatyczny składnik wielu potraw. Szczególne miejsce i znaczenie mają w kuchni azjatyckiej, gdzie oprócz właściwości odżywczych przypisywane im są właściwości lecznicze. Grzyby mun wyróżniają się intensywną chrupkością, a także tym, że rewelacyjnie wchłaniają smak i zapach potrawy. Są znakomite do dań z woka, zup i sałatek. Świetnie komponują się także z ostrymi przyprawami. Grzyby mun w ofercie House of Asia występują w wygodnej formie pokrojonych już kapeluszy, co znacznie ułatwia przygotowanie potrawy. Dostępne są w dwóch gramaturach: 30 g i 200 g.

Grzyby Mun – bogactwo błonnika

Błonnik pokarmowy, czyli inaczej nie ulegające strawieniu włókno pokarmowe jest niezwykle ważnym składnikiem codziennej diety. Jego głównym zadaniem jest usprawnienie pracy jelit. Niedobór błonnika w diecie może prowadzić do problemów jelitowych, zaburzeń wchłaniania, spadku odporności, a nawet przyczynić się do rozwoju chorób autoimmunologicznych. Bogatymi w błonnik produktami są kasze, rośliny strączkowe, warzywa i owoce, a także grzyby. Grzyby mun są niezwykle cennym źródłem tego składnika – zawierają aż 70 g błonnika na 100 g produktu!

Grzyby Mun krojone 30 g house of asia

Znaczenie błonnika w organizmie jest bardzo wszechstronne, pomaga on m.in. w:

  • redukcji zbędnych kilogramów,
  • wydłużaniu odczucia sytości po posiłku,
  • usuwaniu zaparć i zapobieganiu biegunkom,
  • przywróceniu równowagi mikrobiotycznej np. po antybiotykoterapii
  • procesie wchłaniania składników mineralnych,
  • obniżaniu poziomu tzw. złego cholesterolu we krwi.

Przepis Grzyby po azjatycku w sosie ostrygowym House of Asia
Przepis na Grzyby po azjatycku w sosie ostrygowym

Grzyby mun – bezglutenowe i wegańskie

Grzyby mun doskonale nadają się do spożycia przez osoby będące na diecie wegańskiej i bezglutenowej. Świetnie podkreślają smak i aromat potraw, często stanowiąc znakomitą alternatywę dla potraw z mięsem. Dzięki swojej sprężystości i chrupkiej konsystencji wzbogacają teksturę posiłku urozmaicając wegańską dietę.

Grzyby mun i ich niezwykłe właściwości

kurczak w sosie miodowo czosnkowym house of asia
Przepis na Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym z grzybami Mun

W medycynie chińskiej grzyby (w tym również mun) często określane są jako eliksir życia – uważa się, że są w stanie zapewnić zdrowie i długowieczność. Grzyby mun przyczyniając się do łagodzenia kaszlu, przeziębień, bólu zębów czy brzucha. Korzystnie działają na psychikę oraz wzmacniają system immunologiczny .Charakteryzują się wysoką zawartością białka i minerałów, w tym potasu, który obniża poziom ciśnienia krwi oraz niacyny – kojącej nerwy. Dodatkowo stymulują układ odpornościowy do walki z patogenami, a nawet komórkami nowotworowymi.

Warto sięgać po bogactwo smaków i niezliczone możliwości wykorzystania jakie zapewniają nam grzyby mun. Zyskamy przy tym nie tylko bardzo atrakcyjne dania, lecz przede wszystkim mnóstwo wartości odżywczych.

Wróć do poprzedniej strony

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

PRODUKTY POWIĄZANE

 

NASZE MARKI