Szukasz nietypowych i prostych marynat na grilla? Zaskocz swoich znajomych i przygotuj je w prawdziwie azjatyckim stylu. Wystarczy kilka prostych składników, takich jak sos sojowy, pasta z chili i imbiru, czy zwykła musztarda, a Twój grill zamieni się w orientalne przyjęcie. Poznaj przepisy na marynaty przygotowane przez naszego kucharza – Jarka Owczarczyka. Mięso, ryby, a może grill w wersji wege? Na wszystko mamy już sposób!
Marynata do grillowanej piersi z kurczaka
- 2 porcje
- Czas przygotowania: 5 minut
- Poziom trudności: 1
Poziom ostrości : 1
Składniki :
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżeczki pasty imbir czosnek chili
- 100 ml mleczka kokosowego 12-14%
- 1 cytryna – sok oraz otarta z niej skórka
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 1 garść bazylii świeżej
- 4 łyżki oleju
Sposób przygotowania :
- Wszystkie składniki marynaty włóż do pojemnika i za pomocą blendera dokładnie wymieszaj.
- Przygotowaną marynatą posmaruj mięso i pozostaw w lodówce na minimum 2 godziny. Jeśli masz więcej czasu to zostaw mięso w lodówce na całą noc.
TIP: Aby marynata była aromatyczna bazylie należy sparzyć i zahartować w wodzie z lodem. Później odciśnij i dodaj do marynaty.
Marynata do wieprzowiny
- 2 porcje
- Czas przygotowania : 5 minut
- Poziom trudności: 1
- Poziom ostrości: 1
Składniki :
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżeczki pasty imbir, czosnek, chili
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu
Sposób przygotowania :
- Wszystkie składniki marynaty włóż do pojemnika i za pomocą blendera i dokładnie wymieszaj.
- Przygotowaną marynatą posmaruj mięso i pozostaw w lodówce na minimum 3-4 godziny. Najlepiej marynować mięso przez na całą noc.
TIP: Karkówkę przed marynowaniem zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 4 godziny. Później odwiń, pokrój w plastry około 1 cm i posmaruj marynatą. Mięso w marynacie najlepiej marynować 24 godziny w lodówce.
Marynata pikantna do skrzydełek z kurczaka
- 2 porcje
- Czas przygotowania : 10 min
- Poziom trudności: 1
- Poziom ostrości : 2
Składniki:
- 3-4 łyżki oleju
- 4 łyżki musztardy dijon
- 2 łyżeczki papryki chipotle
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki pasty z czosnku
- 2 łyżki papryki ostrej w proszku
- 1 łyżeczka miodu
Sposób przygotowania :
- Wszystkie składniki marynaty włóż do pojemnika i za pomocą blendera dokładnie wymieszaj.
- Przygotowaną marynatą posmaruj mięso i pozostaw w lodówce na minimum 3-4 godziny. Najlepiej jest pozostawić mięso w lodówce na całą noc.
Marynata do grillowanych owoców i warzyw
- 2 porcje
- Czas przygotowania : 5 minut
- Poziom trudności: 1
- Poziom ostrości: 1
Składniki :
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżeczki pasty imbir czosnek chili
- 1 łyżeczka pasty chili
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka kolendry
Sposób przygotowania :
- Wszystkie składniki marynaty włóż do miski i dokładnie wymieszaj.
- Przygotowaną marynatą posmaruj mięso i pozostaw w lodówce na minimum 15 minut .
Marynata cytrusowo-ostra do owoców morza
- 4 porcje
- Czas przygotowania: 10 min
- Poziom trudności: 1
- Poziom ostrości: 1
Składniki:
- 100 g mleczka kokosowego 12-14%
- 1 łyżka sosu thai holy basil
- 1 łyżka sosu worcester
- 2 łyżki pasty yuzu
- 1 łyżeczka pasty chili
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała papryczka chili bez pestek
- 1 limonka (skórka)
Sposób przygotowania :
- Wszystkie składniki marynaty włóż do pojemnika i za pomocą blendera dokładnie wymieszaj.
- Przygotowaną marynatą posmaruj mięso i pozostaw w lodówce na minimum 3-4 godziny a najlepiej jest pozostawić na całą noc.
Marynata do ryb takich jak łosoś, dorsz, dorada
- 4 porcje
- Czas przygotowania: 10 minut
- Poziom trudności: 1
Składniki:
- 2 łyżki pasty miso
- 2 łyżeczki pasty yuzu
- 1 łyżka sosu rybnego
- ½ łyżeczki cukru kokosowego
- ½ łyżeczki pasty imbir czosnek chili
- 1 łyżka pasty z kolendry
- 100 ml wody
- 1 limonka (skórka)
Sposób przygotowania :
- Wszystkie składniki marynaty włóż do rondelka. Dokładnie mieszając na wolnym ogniu poczekaj do momentu, kiedy składniki rozpuszczą.
- Przygotowaną marynatą, za pomocą pędzla, posmaruj rybę i pozostaw w lodówce na minimum 15 minut. Najlepiej jest pozostawić rybę w marynacie na ok. 1 godzinę.
TiP: Rybę najlepiej grillować na papierze do pieczenia, a czas grillowania jest zależny od wielkości fileta.
Marynata do grillowanego sera tofu lub halloumi
- 2 porcje
- Czas przygotowania: 5 minut
- Poziom trudności: 1
- Poziom ostrości: 1
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek Gaea
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki sosu słodkie chili
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania :
- Wszystkie składniki marynaty włóż do miski i dokładnie wymieszaj.
- Przygotowaną marynatą, z pomocą pędzla, posmaruj ser i pozostaw w lodówce na minimum 15 minut.
TIP: Aby ser dobrze się grillował dobrze rozgrzej ruszt i pozbądź się nadmiaru marynaty .
Marynata barbecue do żeberek na grilla
- 2 porcje
- Czas przygotowania: 10 minut
- Poziom trudności: 1
- Poziom ostrości : 2
Składniki :
- 1 łyżeczka przyprawy pięć smaków
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka pasty z imbiru
- 1 łyżka oleju z sezamu
- 2 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki marynaty włóż do pojemnika i za pomocą blendera dokładnie wymieszaj.
- Przygotowaną marynatą posmaruj mięso i pozostaw w lodówce na minimum 3-4 godziny. Najlepiej będzie zostawić mięso w marynacie na całą noc.
TIP: Jeśli chcesz, aby żeberka były soczyste i kruche, najpierw ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości mięsa, a następnie zamarynuj i grilluj w folii aluminiowej.
Marynata z musztardą z estragonem i ziołami
- 2 porcje
- Czas przygotowania: 5 minut
- Poziom trudności: 1
- Poziom ostrości : 1
Składniki :
- 3 łyżki musztardy z estragonem Maille
- 1 łyżeczka sosu worcester
- 1 łyżeczka pasty chili
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 4 łyżki oleju
- 1 limonka (skórka)
Sposób przygotowania :
- Wszystkie składniki marynaty włóż do miski i za pomocą łyżki dokładnie wymieszaj.
- Przygotowaną marynatą posmaruj mięso i pozostaw w lodówce na minimum 3-4 godziny. Jeśli masz możliwość pozostaw mięso w marynacie na całą noc.