Szukasz nietypowych i prostych marynat na grilla? Zaskocz swoich znajomych i przygotuj je w prawdziwie azjatyckim stylu. Wystarczy kilka prostych składników, takich jak sos sojowy, pasta z chili i imbiru, czy zwykła musztarda, a Twój grill zamieni się w orientalne przyjęcie. Poznaj przepisy na marynaty przygotowane przez naszego kucharza – Jarka Owczarczyka. Mięso, ryby, a może grill w wersji wege? Na wszystko mamy już sposób!

Marynata do grillowanej piersi z kurczaka

  • 2 porcje
  • Czas przygotowania: 5 minut
  • Poziom trudności: 1
    Poziom ostrości : 1

Składniki :

Sposób przygotowania :

  1. Wszystkie składniki marynaty włóż do pojemnika i za pomocą blendera dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotowaną marynatą posmaruj mięso i pozostaw w lodówce na minimum 2 godziny. Jeśli masz więcej czasu to zostaw mięso w lodówce na całą noc.

TIP: Aby marynata była aromatyczna bazylie należy sparzyć i zahartować w wodzie z lodem. Później odciśnij i dodaj do marynaty.

Marynata do wieprzowiny

  • 2 porcje
  • Czas przygotowania : 5 minut
  • Poziom trudności: 1
  • Poziom ostrości: 1

Składniki :

Sposób przygotowania :

  1. Wszystkie składniki marynaty włóż do pojemnika i za pomocą blendera i dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotowaną marynatą posmaruj mięso i pozostaw w lodówce na minimum 3-4 godziny. Najlepiej marynować mięso przez na całą noc.

TIP: Karkówkę przed marynowaniem zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 4 godziny. Później odwiń, pokrój w plastry około 1 cm i posmaruj marynatą. Mięso w marynacie najlepiej marynować 24 godziny w lodówce.

Marynata pikantna do skrzydełek z kurczaka

  • 2 porcje
  • Czas przygotowania : 10 min
  • Poziom trudności: 1
  • Poziom ostrości : 2

Składniki:

Sposób przygotowania :

  1. Wszystkie składniki marynaty włóż do pojemnika i za pomocą blendera dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotowaną marynatą posmaruj mięso i pozostaw w lodówce na minimum 3-4 godziny. Najlepiej jest pozostawić mięso w lodówce na całą noc.

Marynata do grillowanych owoców i warzyw

  • 2 porcje
  • Czas przygotowania : 5 minut
  • Poziom trudności: 1
  • Poziom ostrości: 1

Składniki :

Sposób przygotowania :

  1. Wszystkie składniki marynaty włóż do miski i dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotowaną marynatą posmaruj mięso i pozostaw w lodówce na minimum 15 minut .

Marynata cytrusowo-ostra do owoców morza

  • 4 porcje
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Poziom trudności: 1
  • Poziom ostrości: 1

Składniki:

Sposób przygotowania :

  1. Wszystkie składniki marynaty włóż do pojemnika i za pomocą blendera dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotowaną marynatą posmaruj mięso i pozostaw w lodówce na minimum 3-4 godziny a najlepiej jest pozostawić na całą noc.

Marynata do ryb takich jak łosoś, dorsz, dorada

  • 4 porcje
  • Czas przygotowania: 10 minut
  • Poziom trudności: 1

Składniki:

Sposób przygotowania :

  1. Wszystkie składniki marynaty włóż do rondelka. Dokładnie mieszając na wolnym ogniu poczekaj do momentu, kiedy składniki rozpuszczą.
  2. Przygotowaną marynatą, za pomocą pędzla, posmaruj rybę i pozostaw w lodówce na minimum 15 minut. Najlepiej jest pozostawić rybę w marynacie na ok. 1 godzinę.  

TiP: Rybę najlepiej grillować na papierze do pieczenia, a czas grillowania jest zależny od wielkości fileta.

Marynata do grillowanego sera tofu lub halloumi

  • 2 porcje
  • Czas przygotowania: 5 minut
  • Poziom trudności: 1
  • Poziom ostrości: 1

Składniki:

Sposób przygotowania :

  1. Wszystkie składniki marynaty włóż do miski i dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotowaną marynatą, z pomocą pędzla, posmaruj ser i pozostaw w lodówce na minimum 15 minut.

TIP: Aby ser dobrze się grillował dobrze rozgrzej ruszt i pozbądź się nadmiaru marynaty .  

Marynata barbecue do żeberek na grilla

  • 2 porcje
  • Czas przygotowania: 10 minut 
  • Poziom trudności: 1
  • Poziom ostrości : 2

Składniki :

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki marynaty włóż do pojemnika i za pomocą blendera dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotowaną marynatą posmaruj mięso i pozostaw w lodówce na minimum 3-4 godziny. Najlepiej będzie zostawić mięso w marynacie na całą noc.

TIP: Jeśli chcesz, aby żeberka były soczyste i kruche, najpierw ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości mięsa, a następnie zamarynuj i grilluj w folii aluminiowej.

Marynata z musztardą z estragonem i ziołami

  • 2 porcje
  • Czas przygotowania: 5 minut
  • Poziom trudności: 1
  • Poziom ostrości : 1

Składniki :

Sposób przygotowania :

  1. Wszystkie składniki marynaty włóż do miski i za pomocą łyżki dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotowaną marynatą posmaruj mięso i pozostaw w lodówce na minimum 3-4 godziny. Jeśli masz możliwość pozostaw mięso w marynacie na całą noc.