Jeszcze niedawno mleczko kokosowe postrzegane było jako produkt egzotyczny, stosowany jedynie w kuchni orientalnej. Dzięki swoim walorom zyskało jednak większą popularność i dziś stanowi znakomitą alternatywę dla mleka pochodzenia zwierzęcego i śmietany. Bogate we właściwości odżywcze ma wiele zastosowań kulinarnych. Mało kto jednak wie, że istnieje kilka jego rodzajów, różniących się m.in. zawartością tłuszczu i gęstością. Jak ich używać i z czym je łączyć?

Smaczne, ale też zdrowe
Mleczko kokosowe to produkt roślinny o wielu możliwościach. Najważniejszy jego składnik to ekstrakt kokosowy, który powstaje w procesie odcedzania ugotowanego uprzednio i przetartego przez sito miąższu dojrzałego kokosa. Jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dzięki zawartym w nim składnikach mineralnych takich jak mangan czy żelazo a także nasyconych kwasach tłuszczowych, mleczko kokosowe pozytywnie wpływa na nasz organizm. Dodatkowo może przyczyniać się do regulowania metabolizmu i stabilizacji poziomu cholesterolu. Ze względu na pochodzenie roślinne jest ono idealne dla wegan i osób z nietolerancją laktozy.

Rodzaje mleczka kokosowego
Istnieje kilka rodzajów mleczek kokosowych, różniących się między sobą przede wszystkim procentową zawartością tłuszczu i ekstraktu z kokosa oraz gęstością. Każde z nich ma nieco inne zastosowanie. Płynną konsystencją i bardzo delikatnym smakiem wyróżnia się mleczko kokosowe 5-7% . Zawiera 57% ekstraktu z kokosa i jest idealnym dodatkiem do kawy i koktajli, musli, zup (do zabielania) oraz niezastąpiony składnik naleśników, owsianki, puddingu z chia lub tapioki. Stanowi zdrową alternatywę dla mleka krowiego.
Mleczko kokosowe 5-7%
Składniki
- 8 łyżeczek mleczka kokosowego 5-7%
- 6 łyżek pasty Tom Yum
- 700 ml bulionu warzywnego
- 2 czerwone papryczki chili
- 3 pieczarki pokrojone na ćwiartki
- 6 małych pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół
- 10 dużych krewetek
- kolendra do dekoracji
Sposób przygotowania
- Do gotującego się bulionu dodaj pastę Tom Yum, pokrojoną na trzy części papryczkę chili i zagotuj.
- Dodaj mleczko kokosowe i pieczarki. Gotuj przez 3 minuty.
- Dodaj obrane krewetki, pomidorki i gotuj 2 minuty.
- Udekoruj kolendrą
W roli dodatku do dań curry, deserów oraz jako składnik sosów, ciast czy polewy do lodów świetnie sprawdzi się mleczko kokosowe częściowo odtłuszczone, np. mleczko kokosowe 12-14% Zawiera 65% ekstraktu z kokosa i cechuje się kremową konsystencją, słodkim smakiem i intensywnym zapachem kokosa. Podobnie jak gęste produkty pełnotłuste, z powodzeniem zastąpi klasyczną śmietankę.
Mleczko kokosowe 12-14%
Przepis deser mango & rice
Składniki
- 100 ml mleczka kokosowego 12-14 %
- 100 ml pulpy z mango QF
- 140 g ryżu jaśminowego Smart Chef
- 1 świeże mango
- 0,5 łyżeczki cukru kokosowego
- szczypta soli
- szczypta czarnego sezamu
Sposób przygotowania
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją.
- W rondelku zagrzej mleko, dodaj cukier i szczyptę soli, mieszaj aż do rozpuszczenia składników, gotuj 3 min.
- Obierz mango i pokrój na cienkie plastry.
- Na talerz wylej połowę pulpy, dodaj ryż. Wyłóż plastry mango, polej mleczkiem kokosowym i posyp czarnym sezamem.
Zaskocz swoich przyjaciół i podawaj deser w połówce kokosa?
Warianty pełnotłuste charakteryzują się intensywnym kokosowym smakiem i gęstą konsystencją. Mogą składać się nawet w dziewięćdziesięciu kilku procentach z kokosowego ekstraktu. Najczęściej stosuje się je do wyrobu słodyczy bez pieczenia, kremów i lodów. Łatwo je ubić na bitą śmietanę i zagęścić nimi zupę.