Jak wykorzystać mleczko kokosowe w kuchni?

Jak wykorzystać mleczko kokosowe w kuchni?

Jeszcze niedawno mleczko kokosowe postrzegane było jako produkt egzotyczny, stosowany jedynie w kuchni orientalnej. Dzięki swoim walorom zyskało jednak większą popularność i dziś stanowi znakomitą alternatywę dla mleka pochodzenia zwierzęcego i śmietany. Bogate we właściwości odżywcze ma wiele zastosowań kulinarnych. Mało kto jednak wie, że istnieje kilka jego rodzajów, różniących się m.in. zawartością tłuszczu i gęstością. Jak ich używać i z czym je łączyć?

Zastosowanie mleczka kokosowego w kuchni House of Asia

Smaczne, ale też zdrowe

Mleczko kokosowe to produkt roślinny o wielu możliwościach. Najważniejszy jego składnik to ekstrakt kokosowy, który powstaje w procesie odcedzania ugotowanego uprzednio i przetartego przez sito miąższu dojrzałego kokosa. Jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dzięki zawartym w nim składnikach mineralnych takich jak mangan czy żelazo a także nasyconych kwasach tłuszczowych, mleczko kokosowe pozytywnie wpływa na nasz organizm. Dodatkowo może przyczyniać się do regulowania metabolizmu i stabilizacji poziomu cholesterolu. Ze względu na pochodzenie roślinne jest ono idealne dla wegan i osób z nietolerancją laktozy.

 

 

Kokosowy pudding chia z pulpą mango i jagodami House of Asia

Rodzaje mleczka kokosowego

Istnieje kilka rodzajów mleczek kokosowych, różniących się między sobą przede wszystkim procentową zawartością tłuszczu i ekstraktu z kokosa oraz gęstością. Każde z nich ma nieco inne zastosowanie. Płynną konsystencją i bardzo delikatnym smakiem wyróżnia się mleczko kokosowe 5-7% . Zawiera 57% ekstraktu z kokosa i jest idealnym dodatkiem do kawy i koktajli, musli, zup (do zabielania) oraz niezastąpiony składnik naleśników, owsianki, puddingu z chia lub tapioki. Stanowi zdrową alternatywę dla mleka krowiego.

 

 

Mleczko kokosowe 5-7%

Mleczko kokosowe 5-7% 400 ml house of asia
Zupa tajska Tom Yum z krewetkami house of asia

Składniki

  • 8 łyżeczek mleczka kokosowego 5-7%
  • 6 łyżek pasty Tom Yum
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 3 pieczarki pokrojone na ćwiartki
  • 6 małych pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół
  • 10 dużych krewetek
  • kolendra do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Do gotującego się bulionu dodaj pastę Tom Yum, pokrojoną na trzy części papryczkę chili i zagotuj.
  2. Dodaj mleczko kokosowe i pieczarki. Gotuj przez 3 minuty.
  3. Dodaj obrane krewetki, pomidorki i gotuj 2 minuty.
  4. Udekoruj kolendrą

W roli dodatku do dań curry, deserów oraz jako składnik sosów, ciast czy polewy do lodów świetnie sprawdzi się mleczko kokosowe częściowo odtłuszczone, np. mleczko kokosowe 12-14% Zawiera 65% ekstraktu z kokosa i cechuje się kremową konsystencją, słodkim smakiem i intensywnym zapachem kokosa. Podobnie jak gęste produkty pełnotłuste, z powodzeniem zastąpi klasyczną śmietankę.

Mleczko kokosowe 12-14%

Mleczko kokosowe 12-14% 400 ml house of asia
Deser mango & rice house of asia

Przepis deser mango & rice

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją.
  2. W rondelku zagrzej mleko, dodaj cukier i szczyptę soli, mieszaj aż do rozpuszczenia składników, gotuj 3 min.
  3. Obierz mango i pokrój na cienkie plastry.
  4. Na talerz wylej połowę pulpy, dodaj ryż. Wyłóż plastry mango, polej mleczkiem kokosowym i posyp czarnym sezamem.

Zaskocz swoich przyjaciół i podawaj deser w połówce kokosa?

Warianty pełnotłuste charakteryzują się intensywnym kokosowym smakiem i gęstą konsystencją. Mogą składać się nawet w dziewięćdziesięciu kilku procentach z kokosowego ekstraktu. Najczęściej stosuje się je do wyrobu słodyczy bez pieczenia, kremów i lodów. Łatwo je ubić na bitą śmietanę i zagęścić nimi zupę.

 

 

Wszystkie aktualności

PRODUKTY POWIĄZANE

 

PRZEPISY

 

NASZE MARKI