Gorący klimat sprzyja popijaniu chłodnych napojów. Jak wszędzie pragnienie najlepiej gasi woda, ale Azja ma wiele ciekawych napojów do zaoferowania.
Gorący klimat sprzyja popijaniu chłodnych napojów. Jak wszędzie pragnienie najlepiej gasi woda, ale Azja ma wiele ciekawych napojów do zaoferowania.
Jadąc do Tajlandii koniecznie musisz wypić wodę kokosową prosto z młodego kokosa, którego na ulicznym straganie otworzą na Twoich oczach. Orzeźwia i działa jak hipertonik, nawadnia i dodaje energii, a przy tym ma skład niemalże identyczny jak osocze ludzkiej krwi.
Cudownym napojem, który trudno znaleźć w Europie jest Thai Ice Tea mrożona herbata z mlekiem skondensowanym, jest bardzo słodka, przez co dla turystów może być bardziej deserem niż napojem, ale trzeba jej spróbować. Spotkasz również zwykłą herbatę mrożoną zieloną i czarną, z dużą ilością lodu i limonką.
Stragany pełne są soczystych owoców, z których przygotowuje się świeże koktajle i shake’i, a nie ma nic lepszego jak dojrzały owoc zmiksowany z kostkami lodu w upalne dni.
Znajdzie się tez coś dla miłośników piwa. Azjaci nie gustują w wysokoalkoholowych trunkach, ale piwa mają pod dostatkiem. Najbardziej znanym piewem w Tajlandii jest Sihgha i Chang – obowiązkowy dodatek do Pad Thai.
Odwiedzając Japonię dobrze zapoznać się ze sztuką ceremonialnego parzenia zielonej herbaty Matchy. Ceremonia odbywa się najczęściej w ogrodzie lub w specjalnym pawilonie zaaranżowany na ogród. Przebiega według ściśle określonych zasad, ma bardzo spokojny i harmonijny charakter – gospodarz wita gości, którzy podziwiają ogród i w skupieniem przyglądają się jak przebiegają poszczególne etapy parzenia herbaty. Biorąc udział w ceremonia oczyszczasz nie tylko ciało, ale również umysł.
Oprócz Matchy tradycyjną herbatą japońską jest również Genamaicha – zielona herbata z dodatkiem brązowego ryżu oraz Sencha – odmiana zielonej herbaty z całych liści, którą jest „wielonaparowa”. Wraz z kolejnym parzeniem zwiększa się temperaturę wody oraz czas parzenia.
Ważnym japońskim trunkiem alkoholowym jest sake, produkowane ze sfermentowanego ryżu. To niskoprocentowy (13-17%) napój alkoholowy podawany w temperaturze pokojowej lub podgrzany. W związku z produkcją wielu rodzajów i odmian trunku, została wprowadzona klasyfikacja sake. Tylko 25% produkowanego sake zakwalifikowane jest do najwyższej jakości produktu.
W Chinach herbata jest równie ważnym elementem każdego dnia. Ceremonia jej parzenia nie jest aż tak podniosła jak w Japonii i skupiona jest głównie na uzyskaniu jak najlepszego, najbogatszego smaku i aromatu herbaty.
Koniecznie wypróbuj wody kokosowe z młodego kokosa od naszej marki QF Quality Food.