House of Asia
Burger z kurczakiem i pieczarkami portobello Praktykularni House of Asia

Burger z kurczakiem i pieczarkami portobello

45 min.
4 porcje
lekko pikantne
Kurczak Warzywa Azjatycka powyżej 30 minut

Niskokaloryczna wersja popularnego fastfoodu, która Cię zachwyci! Dzięki pieczeniu, burger jest pozbawiony nadmiernej ilości oleju, a pieczarki w roli bułek nadadzą całości niesamowitej soczystości. Wypróbuj i przekonaj się, że burger może być nie tylko pyszny, ale i zdrowy! Przepis stworzony przy współpracy z Praktykulinarni

 

5 / 5. Ilość głosów: 2

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 2 łyżeczki przyprawy do kuchni chińskiej
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • ½ łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sezamu białego
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • 4 łyżki sosu Sriracha żółte chili
    8 dużych pieczarek
  • 400g mięsa mielonego z kurczaka
  • 2 łyżki orzechów laskowych mielonych
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w pióra
  • 100g kapusty (białej, czerwonej lub pekińskiej) poszatkowanej
  • 3 ogórki gruntowe pokrojone w plasterki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko
  • 50g kiełek fasoli
  • 1 papryczka chili drobno pokrojona
  • 1 łyżeczka imbiru startego
  • 1 łyżka mięty drobno posiekanej

TIP: Zamiast miodu możesz użyć syropu klonowego
TIP: Zamiast imbiru możesz użyć około ½ łyżeczki naszej pasty z imbiru.
TIP: Zamiast papryczki chili możesz użyć około ½ łyżeczki naszej pasty z chili.

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C. W misce wymieszaj mięso z przyprawą do kuchni chińskiej, 1 łyżką sosu sojowego, jajkiem oraz orzechami. Wilgotnymi dłońmi uformuj 4 spore kotlety. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (natłuszczonym ½ łyżki oliwy). Piecz przez około 20 minut. Po 15 minutach możesz obrócić kotlety na drugą stronę.
  2. W miseczce wymieszaj 2 łyżki sosu sojowego oraz miód. Na drugiej blaszce ułóż pieczarki bez trzonków, a następnie posmaruj je z dwóch stron przygotowaną glazurą. Wierzch kapeluszy posyp sezamem. Piecz przez 20 minut, obróć w trakcie. Po upieczeniu przełóż grzyby na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby je osuszyć.
  3. Do miski włóż kapustę, ogórka, chili oraz kiełki fasoli. Dodaj starty imbir, miętę, ocet, sok z limonki i cukier. Wymieszaj całość.
  4. Połowę kapeluszy pieczarek ułóż na talerzu (otwartą stroną do góry), nałóż surówkę, kotleta oraz cebulę. Polej sosem sriracha, a następnie przykryj drugim kapeluszem pieczarki.

Tu kupisz nasze produkty