House of Asia
Chińska zupa z kurczakiem i makaronem Chow Mein House of Asia

Chińska zupa z kurczakiem i makaronem Chow Mein

25 min.
2 porcje
lekko pikantne

Sięgnijcie po szybki i łatwy przepis na chińską zupę z kurczakiem i makaronem Chow Mein. Znacie, lubicie? Jeśli nie, to najwyższy czas wypróbować! Jest aromatyczna, rozgrzewająca i delikatnie pikantna, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie 25 minut. Do dzieła!

3.8 / 5. Ilość głosów: 12

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 200 g makaronu Chow Mein
  • 0,5 łyżki sosu Sambal Oelek
  • 7 łyżek sosu sojowego jasnego
  • Olej z prażonego sezamu do smaku
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 litr bulionu z kurczaka
  • 1 gałązka selera naciowego pokrojona w cienkie plasterki
  • 0,5 średniej kapusty pekińskiej pokrojonej w kawałki
  • 3 cm imbiru
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • Drobno pokrojona dymka

Sposób przygotowania

1. Kurczaka ugotuj w wodzie z 5 łyżkami sosu sojowego. Wyjmij go z wody, ostudź i porwij wzdłuż włókien.
2. Na oleju podsmaż przez 1–2 minuty sos Sambal, kurkumę i posiekany imbir. Mieszankę przełóż do małej miseczki.
3. Bulion zagotuj, dodaj przesmażony mix, cukier, sos sojowy, seler i chwilę gotuj. Dodaj makaron, kurczaka i gotuj przez 4 minuty.
4. Dodaj kapustę pekińską, gotuj jeszcze przez 1-2 minuty. Zdejmij z ognia, nałóż do misek i posyp dymką. Dodaj kilka kropli oleju z prażonego sezamu do smaku.

TIP: Jeśli będziesz używać bulionu z kostek rosołowych zmniejsz odrobinę ilość sosu sojowego, aby zupa nie była zbyt słona.

Tu kupisz nasze produkty