House of Asia
Grzybowe stir-fry z ryżem jaśminowym House of Asia Flymetothespoon

Grzybowe stir-fry z ryżem jaśminowym

30 min.
2 porcje
lekko pikantne
Warzywa Ryż Chińska Grzyby 15-30 minut

Dania w stylu stir fry to szybki sposób na smaczny i pożywny posiłek. Tym razem wypróbuj mocno grzybowy przepis w wykonaniu Flymetothespoon. Połączenie boczniaków, grzybów shiitake, słomkowych i snow fungus to gwarancja wyjątkowego smaku.

5 / 5. Ilość głosów: 3

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 100 g grzybów shiitake pokrojonych w paski
  • 170 g grzybów słomkowych
  • 1 grzybek snow fungus pokrojony w paski
  • 15 g grzybów mun posiekanych
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżeczki sosu ostrygowego
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżka sezamu białego i czarnego
  • 250 g ryżu jaśminowego
  • 150 g boczniaków pokrojonych w paski
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 10 g posiekanego imbiru
  • 1 posiekana cebula dymka
  • ½ kapusty pak choy pokrojona w paski
  • 85 ml białego wina
  • 2 łyżeczki cukru lub erytrolu
  • 1 łyżeczka chili w płatkach
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Ryż przygotuj według przepisu na opakowaniu.
  2. Grzyby snow funus i mun zalej ciepłą wodą, odstaw. Boczniaki, shiitake i pak choy pokrój. Z grzybów snow fungus odkrój twardy koniec i pokrój, grzybki słomkowe przekrój na pół.
  3. W miseczce wymieszaj wino z sosem sojowym i ostrygowym, cukrem, octem, chili i mąką.
  4. W woku rozgrzej olej sezamowy, wrzuć dymkę, czosnek i imbir. Po minucie dodaj pak choy i grzyby, smaż około 3-4 minuty. Wlej sos i smaż jeszcze minutę.
  5. Podawaj z ryżem, posypane sezamem i szczypiorkiem.

Tu kupisz nasze produkty