House of Asia
Makaron stir fry Snow Fungus z jackfruitem Edyta Dyduch House of Asia

Makaron stir-fry Snow Fungus

45 min.
4 porcje
lekko pikantne
Makaron Warzywa Chińska Grzyby powyżej 30 minut

Danie smażone stir fry to sposób przygotowywania posiłków charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej. Krótkie smażenie połączone z ciągłym mieszaniem pozwala na zachowanie smaku poszczególnych składników. Wie o tym także Edyta Dyduch, która zaproponowała swoja wersję stir fry, z dodatkiem aromatycznych grzybów. Uwaga – to danie uzależnia!

5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 400 g świeżego makaronu udon
  • 25 g grzybów mun
  • 15 g  grzybów snow fungus
  • ½ łyżeczki pasty z imbiru
  • 1 łyżeczka pasty z czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżeczki sosu Hoisin
  • ½ łyżeczki pasty z chili
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 50 g pasty kantońskiej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 liście limonki Kaffir
  • 565 g zielonego jackfruita w kawałkach
  • 2 marchewki pokrojone w cienkie słupki
  • 1 cebula czerwona posiekana w drobną kostkę
  • 1 cebulka dymka
  • 1 papryczka chili
  • 1 awokado obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki świeżej, posiekanej kolendry
  • 2 łyżki tajskiej bazylii
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  1. Jackfruita przelej na sitko i opłucz dokładnie wodą. Następnie pokrój go w kostkę. Dodaj pasty z imbiru, czosnku i chili, sos Hoisin oraz odrobinę soli.
  2. Grzyby mun i snow fungus zalej gorącą wodą.
  3. W woku rozgrzej olej sezamowy. Dodaj jackfruita, cebulkę oraz marchewki. Podsmażaj do miękkości warzyw.
  4. Dodaj pastę kantońską, sok z limonki, odsączone grzyby, liście kaffiru, sos sojowy oraz makaron. Całość podsmaż jeszcze przez chwilę. Na samym końcu dodaj awokado.
  5. Danie podawaj posypane świeżą kolendrą, papryczką chili, cebulką dymką, tajska bazylią oraz orzechami.

Tu kupisz nasze produkty