House of Asia
Japońskie placki Okonomiyaki z suszonymi płatkami tuńczyka House of Asia

Japońskie placki Okonomiyaki z suszonymi płatkami tuńczyka

12 min
4 porcje
lekko pikantne
Warzywa Japońska do 15 minut

Japońska uczta w 12 minut! Przenieś się do Kraju Kwitnącej Wiśni z prostym przepisem na placki Okonomiyaki. Delikatne ciasto, aromatyczny sos Tonkatsu i płatki tuńczyka Katsuobushi – idealna harmonia smaków na lunch, obiad czy kolację.

4.9 / 5. Ilość głosów: 155

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 4 łyżki Sosu Tonkatsu House of Asia
  • 50 g Młodego imbiru do sushi różowego House of Asia drobno pokrojonego
  • 1 marchewka
  • ½ główki małej białej kapusty
  • 4 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść kolendry drobno pokrojonej
  • 30 g dymki drobno pokrojonej
  • Sól do smaku
  • 100 ml bulionu
  • Olej do smażenia
  • 5 g suszonych płatków tuńczyka (Katsuobushi)

Do podania Sos Tonkatsu House of Asia, Młody imbir do sushi różowy House of Asia, majonez i dymka.

Sposób przygotowania

  1. Jajka wbij do miski i ubij na jednolitą masę, dodaj mąkę pszenną, sól oraz proszek do pieczenia i bulion.
  2. Kapustę i marchew pokrój w cienkie zapałki (im cieniej tym lepiej). Kapustę przełóż do dużej miski, posól i odstaw na około 10 minut. Odciśnij nadmiar wody.
  3. Do dużej miski przełóż kapustę, dodaj marchew, kolendrę, imbir oraz dymkę. Wymieszaj razem z ciastem. Na patelni rozgrzej olej, formuj duże placki o średnicy wielkości patelni. Smaż na małym ogniu z obu stron, do momentu aż będą rumiane.
  4. Gotowe okonomiyaki posmaruj sosem tonkatsu i majonezem. Podawaj posypane płatkami tuńczyka, marynowanym imbirem i dymką.

Tu kupisz nasze produkty