House of Asia
Onigiri z surimi House of Asia

Onigiri z surimi

20 min
4 porcje
lekko pikantne
Warzywa Ryż Japońska 15-30 minut

Zachwyć się Japonią w 20 minut! Onigiri z surimi to idealna przekąska – prosta, szybka i pełna smaku. Delikatny ryż, aromatyczne nadzienie i chrupiące nori sprawią, że poczujesz klimat Azji we własnej kuchni. Spróbujesz?

5 / 5. Ilość głosów: 261

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 250 g Ryżu do sushi House of Asia
  • 4 łyżki Sosu do ryżu do sushi House of Asia
  • 2 – 3 arkusze Liści Nori alg morskich House of Asia pocięte w prostokąty
  • 2 łyżeczki Białego sezamu House of Asia
  • 2 łyżeczki Czarnego sezamu House of Asia
  • 1 łyżka Sosu Sriracha czerwone chili House of Asia
  • 1 łyżeczka Pasty Wasabi S&B
  • 100 g surimi
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 3 łyżki dymki drobno pokrojonej
  • 2 łyżki kolendry drobno pokrojonej

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, dopraw do smaku sosem do ryżu oraz sezamem i płatkami chili.
  2. Surimi rozwiń i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski, dodaj kolendrę, dymkę, majonez oraz sos sriracha.
  3. Zwilż obie dłonie wodą, aby zapobiec przyklejaniu się ryżu.
  4. Nabierz w dłonie odrobinę ciepłego ryżu. Utwórz w nim niewielkie wgłębienie i dodaj przygotowane nadzienie z surimi oraz pastę wasabi.
  5. Następnie przykryj farsz ryżem i uformuj całość w kształt trójkąta. Do każdego przygotowanego onigiri doklej wycięty kawałek liścia nori.
  6. Podawaj posypane dymką oraz płatkami chili.

TIP.  Możesz ułatwić sobie formowanie onigiri korzystając z gotowych foremek, tzw. onigiri mold.

Tu kupisz nasze produkty