House of Asia
Pyszny pikantny makaron z kurczakiem Mateusz Krojenka

Pyszny pikantny makaron z kurczakiem

25 min
2 porcje
pikantne
Kurczak Makaron Warzywa Tajska Grzyby 15-30 minut

Mateusz Krojenka – finalista programu MasterChef Tvn – przygotował dla Was przepis na pyszny pikantny makaron ryżowy z kurczakiem. Świetne orzeźwiające danie idealne na upalne dni, które każdego mile zaskoczy. Dodatkowo jest proste i szybkie w przygotowaniu. Smacznego!

4.3 / 5. Ilość głosów: 9

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 20 ml Sosu rybnego House of Asia
  • 20 ml Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 1 łyżeczka Przyprawy kuchni tajskiej House of Asia
  • 1 łyżeczkę Czerwonej pasty curry House of Asia
  • 200 g Makaronu ryżowego 5 mm House of Asia
  • 1 opakowanie Grzybów Mun House of Asia
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 średnia marchewka starta na tarce
  • 1 por
  • 2 papryczki chilli pokrojona w kostkę
  • ¼ Selera startego na tarce
  • 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml bulionu

Sposób przygotowania

  1. Namocz grzyby mun w letniej wodzie przez około 20 min.
  2. Na rozgrzaną patelnię dodaj masło, cebulę, czosnek, por i smaż przez 3 min. Następnie dodaj marchewkę i seler i wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie przez około 5 min.
  4. Na patelnię dodaj pierś z kurczaka i smaż przez 3 min.
  5. Zalej wszystko szklanką bulionu i dodaj pastę curry. Gotuj wszystko przez 5 min w tym samym momencie dodaj grzyby mun i papryczkę chilli.
  6. Dodaj sos sojowy, sos rybny oraz przyprawę kuchni tajskiej. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  7. Na koniec dodaj makaron i przypraw sokiem z cytryny oraz limonki.

Gotowe danie udekoruj świeżą kolendrą, która doda nam orzeźwiającego smaku.

Tu kupisz nasze produkty