Rosti – placki ziemniaczane z łososiem House of Asia

Rosti – placki ziemniaczane z łososiem

35 min
4 porcje
lekko pikantne

1 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Klasyczne placki ziemniaczane w nowej odsłonie. Delikatny łosoś, kokosowe curry i sos unagi tworzą danie pełne głębi i aromatu.

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, wystudź, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dopraw solą, pieprzem, gałką i delikatnie wymieszaj. 
  2. Przygotuj sos: na patelnię wlej olej, podsmaż cebulę z pastą z czosnku, dodaj pastę curry, pomidory i smaż przez 5-6 minut, pod koniec wlej mleczko kokosowe, całość gotuj przez kolejne 10 minut, po tym czasie zmiksuj.
  3. Na patelnię wlej masło klarowane, następnie nałóż łyżką masę ziemniaczaną formując placki i smaż na rumiany kolor z każdej strony. 
  4. Na talerz wylej porcję sosu curry, ułóż placki na nich kawałki łososia, delikatnie skrop sosem unagi i posyp obficie szczypiorkiem.

W wersji bez glutenu nie polewaj sosem unagi.

Tu kupisz nasze produkty