Sałatka z paluszkami krabowymi i sosem sambal
Lekka, kolorowa i wyrazista – sałatka z paluszkami krabowymi w azjatyckim stylu to szybki sposób na kulinarną odmianę w 15 minut.
Składniki
- 1 mała sałata rzymska
- 250 g paluszków krabowych (inaczej surimi)
- 10 szt. pomidorków cherry przekrojonych na pół
- 1 zielony ogórek pokrojony w zapałki (przed krojeniem usuń miąższ)
- 1 średnia cebula pokrojona w piórka
- Kolendra, szczypiorek do dekoracji
Sos:
- 2 łyżki Sosu chili Sambal Oelek House of Asia
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżeczki posiekanej mięty
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
- Sałatę umyj i osusz.
- Wymieszaj wszystkie składniki sosu i odstaw.
- Paluszki krabowe pokrój w cienkie paseczki i przełóż do miski, dodaj cebulę, ogórka oraz pomidorki. Całość wymieszaj z wcześniej przygotowanym sosem.
- Gotową sałatkę ułóż na liściach sałaty rzymskiej i posyp ziołami.
Sałatka tego typu idealnie sprawdzi się w połączeniu z makaronem ryżowym np. 7mm.