Sushi w papierze ryżowym
Japońska elegancja w nowej formie. Delikatny łosoś, kremowe awokado i złocisty sezam zamknięte w papierze ryżowym.
Składniki
- 8 arkuszy Papieru ryżowego House of Asia
- 300 g Ryżu do sushi House of Asia
- 50 ml Sosu do ryżu sushi House of Asia
- 4 arkusze Liści Nori House of Asia
- 4 łyżeczki Sosu Unagi House of Asia
- 50 ml Sosu sojowego jasnego premium House of Asia
- 2 łyżeczki Białego sezamu House of Asia
- 1 awokado pokrojone w cząstki
- pół marchewki pokrojonej w długie zapałki
- 200 g filetu z łososia
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, delikatnie wystudź i wymieszaj z sosem do ryżu. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
- Arkusz nori złóż na pół i przetnij nożyczkami, następnie każdą połówkę podziel na cztery części. Zwilż papier ryżowy, połóż na nim kawałek nori, nałóż 1 łyżkę ryżu i delikatnie rozprowadź. Dodaj łososia, odrobinę sosu unagi, awokado oraz marchewkę. Skrop niewielką ilością sosu sojowego jasnego premium, przykryj kawałkiem nori i zawiń w kształt krokieta.
- Obtocz w sezamie i smaż na rozgrzanej patelni lub piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut.