House of Asia
Tajska zupa kokosowa Tomk Kha z kurczakiem i pieczarkami House of Asia

Tajska zupa kokosowa Tom Kha z kurczakiem i pieczarkami

25 min
2 porcje
łagodne

Jesteście spragnieni nowej dawki azjatyckich smaków? Przed wami tajska zupa Tom Kha na bazie mleczka kokosowego. Jest jednocześnie pikantna i kwaśna (ale zapewniamy że równie pyszna). Tym co nadaje jej niesamowity aromat, jest właśnie kwaskowaty sok z limonki. Smacznego!

3.8 / 5. Ilość głosów: 50

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 400 ml mleczka kokosowego 5-7%
  • 3 łyżeczki pasty Tom Kha
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 5 suszonych liści limonki kaffir
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 5 średnich pieczarek pokrojone na ćwiartki (możesz też użyć boczniaki)
  • 100 ml wody
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 szalotka
  • 2 trawy cytrynowe (białe części)
  • świeża kolendra do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej wodę, mleczko kokosowe i zagotuj.
  2. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, pastę Tom Kha, sos rybny, trawę cytrynową w całości.
  3. Dodaj pokrojoną w pióra szalotkę, liście kaffiru, pieczarki oraz papryczkę chili.
  4. Dodaj sok z limonki i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  5. Gotowe danie udekoruj kolendrą.

TIP: Zupa będzie jeszcze bardziej sycąca jeśli podasz ją z ryżem lub makaronem ryżowym.

Tu kupisz nasze produkty