House of Asia
Zupa tom-kha z krewetką House of Asia

Zupa Tom Kha z krewetką

10 min
4 porcje
łagodne

Szybka i aromatyczna zupa Tom Kha z krewetkami, którą przygotujesz w zaledwie 10 minut! Ta klasyczna tajska potrawa zachwyca połączeniem kremowego mleczka kokosowego i delikatnych grzybów słomkowych House of Asia.

4.9 / 5. Ilość głosów: 255

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Składniki

  • 4 liście Limonki Kaffir całe House of Asia
  • 400 ml Mleczka kokosowego 12 – 14 % House of Asia
  • 3 – 4 łyżki Sosu rybnego House of Asia
  • 2 – 3 łyżeczki Pasty Tom Kha House of Asia
  • 1 puszka Grzybów słomkowych House of Asia przekrojonych na pół
  • 12 krewetek 16/20 oczyszczonych
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 papryczka chili drobno pokrojona
  • 1 limonka
  • 2 – 3 łyżki kolendry posiekanej
  • 10 pomidorków cherry przekrojonych na pół

Do podania:

Bezglutenowy makaron ryżowy świeży House of Asia

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej mleczko kokosowe i dodaj pastę Tom Kha. Podsmaż kilka chwil, aż pasta uwolni aromat. Następnie wlej bulion, dodaj krewetki oraz liście limonki kaffir. Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 minuty. Dodaj grzyby słomkowe, pomidorki oraz papryczkę chili. Gotuj przez kolejne 2 minuty.
  2. Na koniec posyp pokrojoną kolendrą, dopraw sosem rybnym oraz sokiem z limonki.
  3. Zupę podawaj z makaronem ryżowym.

Tu kupisz nasze produkty